2023-12-25
啱啱喺日本返嚟,好挂住香港打边炉,第二晚即刻同屋企去食!先拣汤底,特浓莞荽控皮蛋锅,莞荽控真系必试,一开锅见到成碗绿色嘅汤底,好夸张!莞荽同皮蛋煮到好入味,侍应姐姐亦会系开始之前斟碗汤畀大家试下原味。等食之前先叫个牛油果鲜虾春卷,牛油果令到春卷更滑,感觉都健康啲。打边炉当要有肉,我哋拣咗纽西兰羊肉片同美国黑豚肉,两者都肉色鲜嫩,油脂分布均匀,食落味道浓郁。手打墨鱼丸,咬落烟烟韧韧,非常出色。花雕牛肉丸,入面有花雕酒,一啖咬落去就会爆出嚟,绝对系一个令人惊喜嘅组合。黑松露鲜虾饺,每一口都有香浓黑松露嘅味道,真系令人回味无穷。水饺皮薄滑,鲜虾馅又足料,绝对值得一试。另外叫咗油麦菜、唐生菜、灵芝菇、山水滑豆腐,味道清新又健康。最后叫咗金箔燕窝蛋白炖奶做甜品,大大块金箔,感觉好奢华,炖奶亦好滑好滋润。餐厅气氛好好,适合一家大细嚟食。环境布置得好中式,啲餐具全部好精致,仲提供大量调味料选择。
手打墨鱼丸,咬落烟烟韧韧,非常出色。