2016-04-28 1061 浏览
我识很多男生都喜欢玩(欣赏)运动, 尤其球类的早前于openrice得知近我家开了一间以体育馆为主题的新餐厅位置正正就在骆驼漆行前少少的麦记对面大大只霓虹灯THE WAVE字眼, 就是上餐厅的入口了~工厦改建而成, 地方超大我唔系去咗3D馆呀, 而系Lift内既环境, 未入餐厅已经觉得呢个地方很别致叮....4楼Lift门一打开就见到呢个玩意餐厅以 THE STADIUM 名明 (体育馆)时间尚早了吧, 来的时候不算人多,最初以为餐厅范围是"眼看到咁多就系咁多", 原来分了几个area4楼全层都是THE STADIUM的!!! 你想想成层工厦是有多大?!桌球台都可以放几张吧头的侧面是其中一个area经过后又是另一个area, 地方蛮大还有室外位置, 不过当晚下著雨没开放Keep住播放运动节目, 但又唔会好嘈除咗球类运动, 仲有得比你掟镖添是晚坐嘅位置是二人高台, 隔离就是落地玻璃, 可以望到天空的坐下后, 侍应递上Menu及2杯清水, 玻璃杯都很特别的, 杯底是足球形状有 A la carte, Set Dinner Menu 及 drink list (有很多款啤酒)而且价钱都很合理
我识很多男生都喜欢玩(欣赏)运动, 尤其球类的
位置正正就在骆驼漆行前少少的麦记对面
大大只霓虹灯THE WAVE字眼, 就是上餐厅的入口了~
工厦改建而成, 地方超大
叮....4楼
Lift门一打开就见到呢个玩意
餐厅以 THE STADIUM 名明 (体育馆)
时间尚早了吧, 来的时候不算人多,
桌球台都可以放几张
吧头的侧面是其中一个area
经过后又是另一个area, 地方蛮大
还有室外位置, 不过当晚下著雨没开放
Keep住播放运动节目, 但又唔会好嘈
除咗球类运动, 仲有得比你掟镖添
而且价钱都很合理
最后我们 A la carte, 因为有人话要戎下牛肉㖞 (我十分支持!)
先来份推介的The Stadium Salad HK$88
我钟意大杂汇乜都有的, 有沙律菜之余, 仲有恰蛋, 蕃茄仔, 无花果, 松子, 南瓜粒, 橙片
配上酸醋汁, 吃下去有赵口又很实在, 唔会食完沙律唔饱肚的感觉
我很喜欢无花果, 这个面头更加上薄薄的焦糖, very nice!
The Stadium Salad
本打算点3样食物, 男友又眼阔肚窄症发作
所以后加了份Chicken Fingers HK$58
每道菜的卖相都经过厨师的悉心打扮后才端给客人
看....柠檬都经烤过的!
炸鸡柳有3件, 用Fingers来形容好似不太合适, 一定唔系"My finger is small" (抽水) XD
Chicken Fingers
即点即做, 热辣辣的炸物是多滋味! 已经将热气放埋一边啦
鸡肉结实不粗鞋, 附上的辣酱有点似Tabsco味道, 及黄色的芥末酱又唔会太抢喉, 2个酱都好好味!
热气野继续!
外国hit炸物, Fish & Chips HK$98
一篮子粗薯配3大条炸鱼, 旁边都有点沙律菜及烤柠檬片
酱汁同样是双色, 茄汁及Salad Cream
Fish & Chips
皮脆嫩肉不油腻, 外边的粉浆又唔会太厚实, 又唔会炸到鱼肉都干埋
粗薯如果落少少盐就perfect, 不过无盐又会健康一点的!
食咗咁多热气野, 我需要饮饮凉茶
小姐, 呢度系西餐厅㖞, 点会有凉茶呀?!
Hey man, i mean beer (鬼佬凉茶a...)
本身我唔太好啤酒/太多汽的饮品, 尤其食饭的时候, 但一食热气野时, 就性格大变
(=薯条点解要配汽水咁啰)
The Stadium卖的啤酒唔止平日在pub既咁普通, 仲有好多我睇完都唔知系咩既牌子
很多女生唔like啤酒的苦涩味, 不过加入甜味像以下呢枝 fruit beer就唔同哂
Floris Mango Beer
来自比利时的Floris, 我回家上网发现原来呢个品牌唔止出芒果味, 仲有其他生果味的啤酒
加入新鲜芒果汁后, 啤酒带甜及smooth, 对女生来说更易入口, 酒精度3.6%都唔系好劲
边食热气野边饮著冰冻的啤酒, 正!
最后一份是Chicken Truffle Pasta HK$108
因为想食黑松露+宽条面, 用忌廉白汁黎煮就最match
入面有很多鸡块, 仲有杂菌, 加上黑松露香味朴鼻
Chicken Truffle Pasta
每条宽条面都黏到黑松露, 粉的软硬度中
我向热爱淀粉质的人士推介
钟意饮啤酒, 来happy hour的, 当然order炸野小食啦!
观塘区都不断在重建, 由以往的工厂区慢慢演变成商厦区
食肆由以前的食堂都转变为餐厅或像The Stadium 的特色餐厅
题外话/补充资料: 上菜很有效率, 建议不要一次过点哂, 因为2人台是不够位置放的 另外我留意到, 每位侍应都穿上运动服, 看起来都很有活力!
2016-04-25
The Stadium Salad