2024-03-27
本HONBU今次要介绍观塘一间工厦入面特色餐厅,呢间餐厅位于观塘丰利中心5楼,沿途轮椅人士都好方便,唯一唔方便嘅就系餐厅门口比较狭窄,幸好店员主动打开另外一道门,咁我先可以顺利入去食Lunch。入到呢间餐厅空间比较阔落,除咗有室内坐位,仲有户外座位比人拣,我怕热就拣咗室内座位坐,餐厅系用QR code落单!1.香煎醉三黄鸡上庄配油鸡油金华火腿陈肾饭(1/4只鸡,鸡翼连胸)+跟餐餐汤$158+朱古力咖啡$28(9/10)呢碟香煎醉三黄鸡上庄食落有少少花雕酒香味,鸡髀肉质嫩滑又多汁,其他配菜仲有菜心苗同金针菇等。陈肾饭好香,鸡油同金华火腿嘅油落哂喺饭度,饭食落有少少似糯米饭,好好食!餐汤系菜干猪骨汤,除咗有菜干,仲有雪耳等,好好饮!朱古力咖啡:呢杯朱古力咖啡如果单叫要$48,依家跟餐只需要$28,朱古力够苦,咖啡香浓,面上仲加咗轻盈嘅忌廉同朱古力酱,超好饮!2.蟹皇蟹肉意大利面+跟餐餐汤$138(8/10)呢碟蟹皇蟹肉意大利面入面嘅蟹肉超多,意大利面弹牙唔韧又挂到汁,只系有少少咸,其他都ok!餐汤系菜干猪骨汤,除咗有菜干,仲有雪耳等,好好饮!3.粉红西柚梳打$68(9/10)呢杯好粉红嘅西
餐汤系菜干猪骨汤,除咗有菜干,仲有雪耳等,好好饮!
2.蟹皇蟹肉意大利面+跟餐餐汤$138(8/10)
餐汤系菜干猪骨汤,除咗有菜干,仲有雪耳等,好好饮!
3.粉红西柚梳打$68(9/10)
呢杯好粉红嘅西柚梳打有淡淡西柚味,配上梳打感觉好清新!
4.夜市粟米(4条)$38(8.5/10)
呢个粟米烧过,一碟有四件,细细旧好易食,又甜又多汁!
5.法式多士$58(9.5/10)
呢个法式多士外脆内软,入面蛋黄好香,又唔油腻,碟边仲有糖浆同忌廉比你点嚟食,一碟共两件法式多士,超好食!
6.焦糖炖蛋$58(9.5/10)
面头系烧过嘅焦糖,好脆嘅糖下面系好香好滑嘅蛋黄,仲好似食到红莓果肉,份量啱啱好,系好完美嘅饭后甜品!
2人总共价钱$568,有加一服务费!
个人口味总评分:8.92/10
@honbu_hk
地址:观塘开源道52-54号丰利中心5楼509号舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果钟意我嘅分享,麻烦请follow我,仲有记得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#本 #HONBU #香港美食 #荃湾美食 #荃湾好去处 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong