钟意食台湾牛肉面既人唔可以错过呢间餐厅!餐厅老板系基隆人,主打川味牛肉面,「六両三」系牛肉面的重量,红烧汤头是以大量牛大骨长时间熬煮而成,绝无添加任何味精,确保客人喝到的浓郁、健康汤头。我地系下午茶时段过去,避开左观塘lunchtime既人潮,所以餐厅座位仲有好多。我同朋友点左二人豪华套餐 $258,有一款开胃凉菜、一款小食、两款主食及两款台式饮品都几抵食。开胃小菜—皮蛋豆腐呢个冷盘真系消暑小食必选,冻豆腐豆味好浓,而且好滑溜,皮蛋就有少少溏心,表面淋上台式酱汁及木鱼片,好味又健康。小食— 炸黄金地瓜条新鲜既炸地瓜条好软熟,又香又甜,表面有少少辣粉,不知不觉就吃了很多,但如果加埋梅子粉就更正啦。半筋半肉牛肉面呢个要重点推荐,牛筋同牛肉好大旧,牛肉油脂分布均匀,牛筋好淋又入味,手工面软硬适中,加上咸酸菜令人特别开胃。店家教我哋第一啖可以先饮汤底后食面,汤底果然牛肉味浓郁,绝对有惊喜👍🏻古早味排骨便当一大块排骨香味扑鼻,排骨有少少煎香过,排骨都算几厚,煎香过后仲保留左肉汁,而且没有卤得过咸,是为大满足。伴碟有炒娃娃菜、红萝卜等等,贴心考量了我们的蔬菜摄取量。整体份量多,男士都可以食饱饱,另
钟意食台湾牛肉面既人唔可以错过呢间餐厅!

开胃小菜—皮蛋豆腐
皮蛋豆腐

小食— 炸黄金地瓜条
炸黄金地瓜条

古早味排骨便当
一大块排骨香味扑鼻,排骨有少少煎香过,排骨都算几厚,煎香过后仲保留左肉汁,而且没有卤得过咸,是为大满足。伴碟有炒娃娃菜、红萝卜等等,贴心考量了我们的蔬菜摄取量。整体份量多,男士都可以食饱饱,另外仲送左麻辣牛展头,好开胃。
古早味排骨便当

饮品方面我地点左台式珍珠奶茶及西柚梳打,味道都唔错,珍珠弹牙,唔会比一般手摇店差👍🏻
珍珠奶茶
2023-06-17