2018-12-06 111 浏览
友人系观塘返工,今日去佢地头食饭,知道我钟意食川菜,所以带咗我去川味港川味港位置便利,距离地铁站只系5分钟路程,不过如果去嘅就要记住系去到13楼再行一层楼梯餐厅干净企理,光猛阔落,仲有电视睇,可以包场老板娘好好人,会问清楚我哋可以食得几辣,从而推荐唔同嘅菜式,今次我哋嗌既都系餐厅嘅招牌菜野山椒仙爪:呢碟头盆好正!唔算太辣,兼且好开胃!凤爪嘅份量好多,一啖凤爪,一啖红萝卜丝同埋洋葱丝,正!酒煮花螺:呢味系我朋友最钟意嘅一碟𩠌,麻麻辣辣,食完之后啲汁我哋仲唔舍得比老板娘拎走,要留低之后点其他嘢食 呢碟酒煮花螺系一直有火喺下面兴住泥食嘅,越食越入味!不得不提既系啲螺一啲沙都冇,好新鲜,有成几十只樟茶鸭:系用四川既樟树叶同茶叶熏制出泥,皮酥肉嫩,色泽深红油亮,味道鲜美,具有特殊既樟茶香味!樟茶鸭只有唔到一百五十年的历史,相传系慈禧太后好钟意既菜式!麻辣炒花甲王:啲花甲王同花螺一样,一啲沙都冇,同埋好新鲜好大只!个酱有啲似豉汁,不过加咗麻辣味!辣子鸡软骨:呢个辣子鸡软骨值得推荐!个皮炒得好香口,又唔会好油!最紧要系啲软骨好有口感,所以我觉得你平时嘅辣子鸡好味!蜜饯火方:啲金华火腿配埋甜甜地嘅汁好

餐厅干净企理,光猛阔落,仲有电视睇,可以包场

野山椒仙爪

麻辣炒花甲王

辣子鸡软骨

蜜饯火方

蜜饯火方:啲金华火腿配埋甜甜地嘅汁好夹!啲白面包亦都蒸得啱啱好,夹住一齐食系绝配!

蒜蓉炒莴笋丝

蒜蓉炒莴笋丝:食完啲浓味野之后,食返个清清地嘅炒菜就啱啱好!炒莴笋丝比较少有,所以嗌咗呢样!

朋友话平时午市仲有啲客饭,好抵食!

总括嚟讲,川味港啲川菜好出色,除咗川菜之外仲有啲唔辣嘅菜可以选择,所以唔会话唔啱食!我一定会再来泥试埋其他𩠌!
2018-11-29
野山椒仙爪