2022-11-18 1479 浏览
是晚老婆上堂无饭开,趁机落一落鸭寮街买啲零件,顺便就晌附近食个饭。早两个月帮衬过「澳葡牛奶餐室」时,记得路过汝州街仲有家越南菜馆,所以,专登过嚟望望,就喺呢家「1986地道越南餐厅」。内里装修简单,唔会太传统嘅越南菜馆,但胜在光猛企理,而里面最「越南」嘅嘢就喺墙上啲画作同相片。 晌门口有啲单张攞,跟餐牌嘅一样,所以,都唔需要再影餐牌。睇睇,食物都喺𠮶啲啦,越式小食、法包、沙律、汤河粉、捞檬粉、饭品同饮品。 招呼无话特别好,但叫做用心,甫坐低,一大杯热水浸坐餐具,帮你消毒埋。越北综合牛肉汤河 $65多心嘅人,自然拣款「综合」就可以试多几款食材,而呢款牛肉汤河,就包有札肉、牛丸同牛展,啲𩠌料都好多,放满碗面,另伴有青柠角同啲辣椒碎俾你调味,小弟就喜欢成粒青柠放落汤提提鲜,并有种清香味。 札肉可以讲喺越菜地道特色食材,咬落几爽口,感觉唔会喺沟粉啲平价货,而且,味道亦唔错,有微微胡椒香。 牛丸睇落就好似无咩特别,但入口肉味好浓,口感都几爽口弹牙,细嚼后仲感觉到有咗份油香,唔错!唔错! 虽然话牛肉汤河,但唔喺预期𠮶啲牛肉,而喺牛展,一样啱我。啲牛展炆得好腍、好入味,但食落却不失咬口感,仲要有好多
。
越北综合牛肉汤河 $65

越北综合牛肉汤河
虽然话牛肉汤河,但唔喺预期𠮶啲牛肉,而喺牛展,一样啱我。啲牛展炆得好腍、好入味,但食落却不失咬口感,仲要有好多片添。
越北综合牛肉汤河
拣河粉钟意其滑溜感,越式嘅河粉比我哋粤式嘅幼身啲,但同样咁滑溜,瀡一声就滑落喉咙,又有米香,份量仲非常十足。此外,更加唔好错过个牛骨汤底,喺越式汤河嘅卖点,净睇汤色,清而不浊,小试一口,果然够晒浓郁清香,绝无欺场。
芒果沙冰 +$15

散点正价就$22,但有加配优惠,大大杯嘅沙冰,芒果味又十足,味道好清甜,最紧要喺打得幼细,饮到尾都饮唔到咩碎冰,配热焫焫嘅汤河,够晒爽呀!
芒果沙冰
呢餐喺快闪晚饭,一支公就梗喺快上快落,不过,仍然享受当中越式嘅地道美味。