2006-01-01
今日New Year's Eve 去完海洋公园, 一行16 人订0左台0系度食dinner.好多人, 订8:30pm 台, 去到成9:15pm 先有位. 环境好迫, 不过New Year's Eve, 无办法.叫0左好多0野食, 有普通小笼包(猪肉馅), 炒年糕, 熏鱼, 醉鸡, 干扁四季豆, 百叶马兰头卷, 东坡肉, 八宝鸭, 鸡油津白, 灌汤生煎包etc.我最钟意炒年糕, 味道少少清淡, 不过d 菜碎捞埋d 上海年糕炒真系好得, 好清新, 又热辣辣咁, 好好食!我夹中0个粒小笼包层皮唔掂, 好干, 又唔够热辣. 反而灌汤生煎包好食好多, 好多肉汁, 又唔太油腻. 个人认为四季豆味唔够浓, 不过都几爽脆, 几好食.八宝鸭d 糯米饭好食过d 鸭好多, 唔知点解咁奇怪!?其他overall 味道几好, 不过全部唔突出. 不过authenticity 真系极度失望... 无赛螃蟹卖, 又无高力豆沙香蕉, 又无豆沙锅饼, 拔丝苹果0个d 更加唔洗讲; 仲大大只字0系门口话自己系上海菜馆, 都唔知d 上海味去晒边. 抑或只系小女子孤陋寡闻, 唔知道原来呢间0野系上海-广东fusion 菜
我夹中0个粒小笼包层皮唔掂, 好干, 又唔够热辣.
反而灌汤生煎包好食好多, 好多肉汁, 又唔太油腻.
个人认为四季豆味唔够浓, 不过都几爽脆, 几好食.
八宝鸭d 糯米饭好食过d 鸭好多, 唔知点解咁奇怪!?
其他overall 味道几好, 不过全部唔突出.
不过authenticity 真系极度失望... 无赛螃蟹卖, 又无高力豆沙香蕉, 又无豆沙锅饼, 拔丝苹果0个d 更加唔洗讲; 仲大大只字0系门口话自己系上海菜馆, 都唔知d 上海味去晒边. 抑或只系小女子孤陋寡闻, 唔知道原来呢间0野系上海-广东fusion 菜?