2016-08-15
等咗成个月都仲审批中,但其他人较后期嘅又反而刊登咗,唯有写多次😑四季文昌 一心谂住等埋啲「老」友先一齐试新野,点知最终二人行!两个女仔都点得多,埋单都差唔多$1000🙈点咗半只原味椰子鸡,啲小食,特色饮品同煲仔饭,首先要多谢同行友人陪我咁疯癫点咁多野食😅重头戏~椰子鸡($128):第一次食,唔太识欣赏;个汤底系椰肉同椰青水(我问个店员嘅)闻落好重椰子味但食落就淡,但都清甜嘅,而食佢地嘅椰子鸡有特别食法就系有个漏斗计时,不过你要自己发现,作为特色食品,啲店员系唔会主动同你说明,有问题?自己睇,唔明再问!日本直送野菜篮($49)双拼页丸鲜鱼丸(48)冰镇山葵($48)炸响铃($25)台湾鲜腐竹($28),普普通通,无特别,价钱有啲偏贵。马来串烧椰浆饭($88)比我想像中差,串烧都几多串,6串?酱汁惹味,但有几旧类似啲寿司但食咗上面个层涵嘅饭团系碟边,原来个几旧就系椰浆饭😢可能我对个串烧椰浆饭认知有唔同。轮到第二重头戏,野饮:平时man开嘅我点咗杯Cinderella($48),有姜汁橙汁波萝汁伏特加红石榴糖水,我剩系饮到橙汁波萝汁,算啦$48;到杯Rainbow($120)点解咁贵呢?个店
四季文昌
一心谂住等埋啲「老」友先一齐试新野,点知最终二人行!
轮到第二重头戏,野饮:平时man开嘅我点咗杯Cinderella($48),有姜汁橙汁波萝汁伏特加红石榴糖水,我剩系饮到橙汁波萝汁,算啦$48;到杯Rainbow($120)点解咁贵呢?个店员搭唔到反而系后尾友人老公解释到,一杯成功嘅Rainbow系有7种颜色,好似彩虹咁,杯野贵在技巧,你地自己睇,依杯有几多啦!
最后压轴~黑松露龙虾煲仔饭($238)哗,个煲真系好大煲,只龙虾都唔细只,而你都会见到几多黑松露,但味道就虾还虾,饮还饭,龙虾鲜甜,饭就混咁啲芋头落去焗,可惜饭又硬又干,啲芋头都未熟?(因为仲好硬)而啲黑松露系依个煲仔饭起唔到啲咩用处。。
整体:系旺角区,价钱系算偏贵啲啲啦,但餐厅占地全层,装潢具有特色,中外合壁,好冲突😂坐位都算阔落,坐得舒服,但可以的话就唔好坐卡位。我就坐咗卡位,后面嘅食客成晚好兴奋,搞到我觉得自己坐咗电影院啲震动坐位😑
服务/店员知识方面就认真麻麻,欠缺主动,知识短缺,有个话问问等阵覆但不了了之。
综合以上,系旺角区环境唔错,重点无时间限制咁食野,系就系食物麻麻,店员更麻麻,但我觉得不妨试试嘅。