2019-01-20
彩福欣宴今日约咗屋企人,专登嚟到佐敦彩福婚宴酒楼,试吓佢得奖点心,呢间酒楼系集团式经营,都几犀利,分店虽然好多,但系冇影响个质素,而且啲点心有几款点心仲连续五年获奖。第一次来呢间酒楼,感觉几好,楼底好高,而且装修好靓,相信系婚宴嘅好场地,而且挂上多部吊灯,感觉好华丽,枱月台之间亦都唔会太迫,坐得舒服。龙皇野菌肠$30 大家一致赞赏呢个点心,原来佢获得香港旅发局美食之最大赏得奖点心。个肠粉好有米香,应该系用啲米水造成,入边包住脆口嘅油炸鬼,油炸鬼入边仲有野菌,非常好食啊原只鲍鱼烧卖皇$35呢个点心梗系好精致啦,成粒鲍鱼一个烧卖上面,卖相好特别。芝心海皇千丝春卷$33 一咬落去好松脆,两啖就食晒,好脆啊旋风黄金流沙包$30旋风点心外型好得意真系超级流心,一搣开就流晒出嚟啦。好香嘅蛋黄味,流到一手都系。海皇太子饺$28太子饺入边嘅馅好新鲜,仲获得世界粤厨皇大赛点心奖,如果外皮再薄点更好。黑松露小笼包$28小笼包略为逊色,因为皮比较厚,黑松露不太突出。浓汤萝卜烧骨腩煲$42萝卜好入味,个汤好浓郁。北菇棉花鸡$25三件鱼肚非常巨型,而且冬菇系好厚肉又脆又入味,卖相同味道都系非常好!鲜茄肉松浸菜苗
龙皇野菌肠$30
原只鲍鱼烧卖皇$35
呢个点心梗系好精致啦,成粒鲍鱼一个烧卖上面,卖相好特别。
芝心海皇千丝春卷$33
一咬落去好松脆,两啖就食晒,好脆啊
旋风黄金流沙包$30
旋风点心外型好得意
真系超级流心,一搣开就流晒出嚟啦。
好香嘅蛋黄味,流到一手都系。
海皇太子饺$28
黑松露小笼包$28
小笼包略为逊色,因为皮比较厚,黑松露不太突出。
浓汤萝卜烧骨腩煲$42
萝卜好入味,个汤好浓郁。
北菇棉花鸡$25
鲜茄肉松浸菜苗$44
呢个财务真系好想食到一碟,好好味,因为个材料系用上汤去滚,味道好清甜,而且番茄又清甜,呢个菜系健康之选!
食埋个燕窝炖椰皇$45
甜品好清润,成个甜品都有天然嘅甜味,好食啊