2012-10-28 221 浏览
难得路过北角, 正系度谂可以有乜食, 忽然见几个易拉架同上面吸引既图片, 即刻上openrice search 下睇下有无料到. 但点知揾唔到, 差啲仲以为自己手机出左问题. 再细看下发现原来系新开张试业紧. 难怪未有资料. 咁我地要俾机会人, 又要俾机会自己去试新野 , 见人唔太多, 最紧要系佢试业期间有 $1蚊片皮鸭丫麻. 咪攞飞仔等下lor. 舖面唔算大亦唔算细, 等左一阵已经有得入坐. 一坐低, 可能新舖关系, 感觉有啲混乱既感觉, 叫个侍应, 净系见佢地行黎行去但又唔多有时间服侍你. 但亦因新舖试业, 可以原谅.终于揾到张menu, 价钱唔太贵亦非平民价. 一般京沪菜价, 但它没有加一服务费, 加番一分. 我地人少少两个人, 最终叫左几样野: 2份$1蚊片皮鸭, 锅贴, 小笼饱, 北京炸酱面 同豆角烧茄子 $1蚊片皮鸭 只有一片, 有齐配料, 都算是有诚意. 但食落无乜惊喜. 鸟巢素锅贴, Menu 上面明明系写住系 8 只, 但上单时唔知点解变左 6只, 但都无同佢计较了, 素菜馅食落几好, 唔会太肥腻. 饺上面的鸟巢脆卜卜, 但一啲都唔觉佢好油 灌汤小笼饱; 都算皮薄馅

灌汤小笼饱; 都算皮薄馅靓, 但略兼佢唔够"灌汤" . 以一般小笼饱就算OK, 以灌汤黎讲就......到喉唔到肺.

老北京炸酱面, 刚上菜时, 简直眼都突埋, 一只小汤碗装住一碗炸酱面, 感觉好似系云吞面食个啲, 呢碗野要成$68, 觉得超有问题. 觉得连$38都唔值. 揾左个侍应问, 佢都觉得好似怪怪咁, 即刻帮我拎左入去check. 最后, 碗面换过个碟上, 感觉份量多左, 大体左, 先觉得俾咁既钱无被呃既感觉. 但讲真, 除左呢样, 呢个炸酱面味道都算唔差, 几好味架, 喊淡适中. 其实值得一试.

豆角烧茄子; 略为普通的一道菜, 味浓. 望落好油但食落都OK.

总括黎讲, 其实呢间舖仔虽然系横街, 但食物唔差, 附近又无同类型野, 可以为开饭之选.
灌汤小笼饱
老北京炸酱面