2012-06-16 8 浏览
睇杂志知道Monster Sushi推出咗吴彦祖私房菜, 一直都想嚟试试, 都想知道靓仔的口味喜好, 昨晚Friday night, 就约咗几个女仔朋友捧偶像场。吴彦祖在杂志上话最爱渔师风柚子胡椒火灸黑鲔鱼腩, 咁真系要试下, 睇系点样成为佢至爱。这个菜名好长, 买相一流, 靓仔都系钟意靓野, 试试睇下会唔会得外表靓, 食入口鱼腩肥美, 但又唔会太漏, 在鱼上有柚子胡椒汁, 味道都几清新, 可能这样令鱼腩的油腻感减低了。火炙鲑鱼腩意式香草茄汁配海胆卷个名又系好长, 因三文鱼腩及海胆都系我至爱, 所以点咗试下, 三文鱼配香草茄汁系fushion配搭, 虽然唔太似日本菜, 但好食, 三文鱼腩肉质滑, 火炙后令三文鱼口感更有层次。海胆卷size刚好, 一啖一口, 海胆新鲜, 满足满足!朋友点了青森产玉子黑松露蒸, 蛋蒸得好滑, 黑松露好香, 香滑的程度比一般蒸蛋出色, 仲有唔知点解呢个蒸蛋系特别有蛋味, 值得推介!日本淮山鱼饼有咬口, 又不太油腻, 但跟一般鱼饼差不多, 水准一般。炸露笋竹轮饼好脆, 不是太厚粉浆, 炸露笋唔会炸到好干, 这个蔬菜天妇罗有清甜的感觉, 我不是太喜欢天妇罗, 但

炸露笋竹轮饼好脆, 不是太厚粉浆, 炸露笋唔会炸到好干, 这个蔬菜天妇罗有清甜的感觉, 我不是太喜欢天妇罗, 但都对这个天妇罗有好感。
我每次去Monster Sushi, 都会点军舰三味, Monster寿司及芝士鳗鱼卷。军舰三味胜在口感丰富, 好似出奇蛋咁一次过满足3个欲望, 特别是蟹膏加毛蟹肉军舰, 最爱蟹膏鲜味, 我朋友话蟹膏好腥, 但其实处理得好一点都唔腥。而Monster寿司最吸引是那块厚厚的火炙凡立贝, 一旧寿司就带来幸福的感觉, 哈哈! 好钟意食芝士鳗鱼卷, 每次食都觉得芝士同鳗鱼原来系好朋友, 味道好夹, 每次必食。
2012-06-15
  • 渔师风柚子胡椒火灸黑鲔鱼腩