2020-12-28 69 浏览
之前系Youtube见到有人拍左呢间新开嘅餐厅,条片影到D嘢食卖相唔错,咁啱做嘢经开荃湾,索性就嚟试试佢。张相系我食完出嚟𠮶时影嘅,我去到1点20分左右,已经有几个人排紧队,估唔到我食完出嚟2点反而条队仲长左睇到𠮶menu,主打就系一堆牛肉面既选择,有红烧、茄汤、麻辣蒜味,亦有D嘢食系冇牛既选项,仲有一款炒饭。小食、小菜就更系有唔少,而饮品就正常选择。咁当然一场嚟到又未食过,紧系嗌佢写必点既牛三宝面啦,一碗就有齐牛腱心、牛肚同牛筋,而佢面底都有拣手工面定细面,我就拣左细面。我食量比较大,所以就另外加左一份红油抄手同一杯胚芽珍珠奶茶。嗌完等食就周围望下啦,铺内装潢走简洁现代mix古典味路线,防疫关系张台面左右都加左一块屏风。上面就挂左一幅类似简介嘅字画,写到𠮶汤底加左好多牛大骨、中药材及香料,用左好耐时间先熬到出嚟,讲到我嘅期望都大左唔少先嚟左杯嘢饮,味道正正常常,茶香奶香都有,不过我略嫌珍珠偏淋身,唔够Q弹。话咁快碗面都到埋,随面仲跟左一小碟酸菜。 一上台紧系先呷一啖汤, 汤底唔错,果然系香醇浓郁,我食完都几乎饮晒𠮶汤。三宝就每样都有两件,牛腱心相当大件啖啖肉,非常之软嫩入味,一咬就化

胚芽珍珠奶茶
三宝面(细面)
三宝就每样都有两件,牛腱心相当大件啖啖肉,非常之软嫩入味,一咬就化开。牛筋亦煮得十分软稔,反而当日嘅牛肚都煮到有D稔,好易咬,但系我自己会钟意有D咬口嘅多D。
拣左细面系有少少失策,细面易食嗦嗦声,但系幼身面质令成碗咬口都偏稔,下次嚟食记得红烧汤一定要配手工粗面,细面留返俾炖鸡面啦。
估唔到酸菜都系一大惊喜,咸咸酸酸相当入味,当你食面食到有少少腻,食两啖立即中和返,仲会有D提味,的确冇俾错。
红油抄手
最后𠮶红油抄手都嚟埋,一份有7粒,只只都够大粒饱满好靓仔,上面有豆芽菜同花生增加口感,而酱嘅味道更是香辣浓郁,过瘾惹味,食到我个头都有D汗出,正。
2020-12-22
午餐