2011-04-29 52 浏览
Starbucks 40周年推出咗咁多新野食,可是我只会系每个星期日先会去门市坐低慢慢试新野啦,平日去食都唔会试新野嘅,因为星期日感觉特别Relax可以慢慢坐叹住食嘛。所以呢,明明系3月8日已经有新野食推出,我都要系去到4月先试得多D......之前讲过,我最想试嘅系<40周年朱古力蛋糕>啦,那当然第一样试咗佢先喇,再唻就系<Coffee Cake Pop (White)>同<中东豆蓉素菜卷>。<40周年朱古力蛋糕 40th Anniversary Chocolate Dome ($32)>真系比呢个朱古力蛋糕外表吸引咗!!好靓仔,好似酒店劲贵果D样添,最顶更有片白朱古力Starbucks Logo,啱哂我呢D Fans啦!不过我买呢件Cake埋位时发现佢D朱古力未包满整个蛋糕,即时觉得流咗,唔够细心........我最钟意先叉开佢睇吓佢里面系乜野样?有乜野料?整得靓唔靓?有冇层次.....等。今次呢件蛋糕,本来见到$32觉得好贵架,不过食落又觉得算抵㖞,除了外形有酒店靓仔水准外,原来都好有内涵由最外层的朱古力包住咖啡慕司、海绵蛋糕、榛子酱,仲有一层微酸的香橙果酱,即时觉得件蛋糕冇咁甜

由最外层的朱古力包住咖啡慕司、海绵蛋糕、榛子酱,仲有一层微酸的香橙果酱,即时觉得件蛋糕冇咁甜,最底一层更有朱古力脆珠,好食!
一件蛋糕可以食出咁多重层次,抵啦!!

<Coffee Cake Pop (White) $15>
$15好贵的Cake Pop 呀!又系比佢外表吸引,如果唔系有咖啡味的话,真系唔得买来食......好彩佢的Size唔算细,再大D更好而已。
咖啡味外层由白朱古力包围,最顶有一粒扮咖啡豆的黑朱古力,唔甜的。
咬开......一粒粒黑色唔知系咩来?咖啡粉?但又唔觉好咖啡味,其实系由牛油忌廉蛋糕制成,应该加了咖啡粉吧?食食吓都带点咖啡味,软绵绵都很不错,但我依然觉得贵咗D,不过试过咖啡味,又点会唔试埋另外的士多啤梨味丫,等吓先啰....

<中东豆蓉素菜卷 Hummus Veggie Wrap ($38)>
呢个中东包块皮大到不得了,好巨型!好彩佢里面馅料都劲多,落刀切开都听到好爽脆的声,味道好清新,因为系斋来架嘛!
生菜好新鲜,烤素菜不错,黑豆硬了点,青瓜同甘笋都正,与鹰嘴豆蓉酱都好夹啫,虽然系斋,其实馅料唔系我杯茶,因为我最爱的必定系全麦卷皮,我就最钟意食包皮呀!!食一个真系饱肚之极。
可惜因为呢旧素菜卷块皮过大了,只焗热了卷皮,馅料仍然系冻嘅,唔惦。
2011-04-13
Coffee Cake Pop (White) $15
  • 40周年朱古力蛋糕,Coffee Cake Pop,中东豆蓉素菜卷