2018-04-26
CWB几间最出名嘅麻辣火锅,唯独呢间一直未有机会试佢。未食之前已经听过唔少传闻,难book、安排差、非原装等等,不过同食物味道如何冇直接关系,所以难得有位,就即管一试。每枱都有围巾同大量纸巾,唔惊乌糟。枱上仲有人头份的香麻油,其他酱料就要行出去自己加。食过麻辣火锅就知道,呢个超级香嘅麻油简值系麻辣火锅嘅灵魂,加左之后,个种辣即刻变得易入口好多,重点系超级重的麻油香味。成支倒晒落去,一滴不漏,正~嗌左鸳鸯汤底(红油/蕃茄)麻辣汤ok 蕃茄个味好淡,所以都系主要集中食红油个边,辣到顶唔顺先放过蕃茄汤个度过水😂极品手切肥牛(细份)$198虽然系点细份,但望落都好多,大概都有廿块,够晒我地三人食。餐纸有写碌12秒就可以,碌一阵就好夹返上黎食,牛肉好滑夹埋个麻辣汤底,真系依家谂返都系咁吞口水。手卷牛舌花 $78其实就系摆得靓啲嘅牛舌,呢个要碌多阵大约20秒,都系好快食得,爽爽地都系好好食。花雕鸡件 $98相比起牛魔王,其实我系鸡控。见到个份量就即刻觉得好抵食!鸡件有好多唔同部位,又难得件件都咁滑,鸡味都好浓,推介👍🏻贵妃蚌 $28/只呢个又系我都觉得几抵食,好似街市买咁大只都系差不多价(?)非常
每枱都有围巾同大量纸巾,唔惊乌糟。
枱上仲有人头份的香麻油,其他酱料就要行出去自己加。
嗌左鸳鸯汤底(红油/蕃茄)
极品手切肥牛(细份)$198
手卷牛舌花 $78
花雕鸡件 $98
贵妃蚌 $28/只
呢个又系我都觉得几抵食,好似街市买咁大只都系差不多价(?)非常鲜甜又冇沙,好厚肉呀劲正!有冲动想嗌多只,不过已经劲多野食。
手打墨丸 $88
手打丸系火锅必备!呢度嘅手打丸口感弹牙,味道不错,份量亦都ok,我自己一个都轻易KO!
手打虾滑 $88
同墨丸一样煮耐啲都唔怕过熟,因为都系咁爽口弹牙。
薯粉 $38
呢个系我最爱!!麻辣火锅又点可以冇薯粉,薯粉系长条形,烟烟韧韧,配合麻辣嘅汤底,系天作之合,呢度嘅薯粉都算系最合我口味的。
其实呢度食物算系抵食又不俗,又牛又鸡又海鲜,埋单大约每人400, 同我之前食其他麻辣火锅其实差唔多价,但呢度食嘅料丰富好多。之不过就真系太多人太full, 食得有啲赶,食麻辣火锅都要咁赶,劲辛苦,食过一次就够了。