2020-08-24
食串烧一向都系好爽嘅,一班食串烧一向都系好爽嘅,一班人坐埋一齐食下野,饮下酒,倾下计甘。————————————————————但要揾到岩口味,而且又抵食嘅,真系吾系甘容易,而好烧式就正正做到呢点。👍🏿唔同食材,会用唔同嘅调味,包括盐烧同不同嘅汁烧重会有味粉去烧。多元化而且可以突出唔同食材嘅鲜味。👍🏿真心有烧过嘅感觉,而吾系炸完用火枪辣一辣果种👍🏿价钱公道,而家好少串烧店嘅肉类串烧做到1x一串,而且份量吾少👍🏿选择多元化,而且有非串烧类嘅小食同淀粉质类主食,对于大食人士好似我黎讲,可以话系好消息🤪————————————————————吾知有冇人同我样,吾系甘钟意孜然粉嘅味?吾系完全吾食,而系吾明白市面上点解可以有甘多串烧店系将食材烧熟左之后吾理三七廿一就加好多好多嘅孜然粉就上碟。————————————————————我个人系第二次食好烧式,一次系旺角分店,而今次就系太子分店。今次一系四人,三女一男,book左18:30。一坐低,两间分店惯常嘅做法系会先摆低佢地嘅自家制泰式沾酱。之后我地不停食食食同饮饮饮,老板注场,不时过黎问我地d野食点丫,而d侍应都好好,不停帮我地收碟收垃圾甘。—
————————————————————
👍🏿真心有烧过嘅感觉,而吾系炸完用火枪辣一辣果种
————————————————————
一坐低,两间分店惯常嘅做法系会先摆低佢地嘅自家制泰式沾酱。
————————————————————
以下有一系列嘅食物系值得推介嘅。
————————————————————
1)烧豆腐(HKD$18) (10/10)
呢个系我最爱嘅,亦都系我去食过甘多串烧店,基本上第一次见到有嘅。一串有三块大大件,外脆内软,我一个人都食左串几两串。
2)鸡胸软骨 x2 (HKD$54) (9.5/10)
呢个都系好少食到,因为大部份时候,串烧店用嘅都系鸡软骨,果种周围都食倒果种。度都有嘅。但呢款系喺鸡胸度切出黎嘅,所以除左旧软骨以外,仲会有少少肉黐住,又胸又有口感。
3) 泰式鳯爪沙律 (HKD$58) (9/10)
选用无骨凤爪,加入蕃茄,青瓜,生菜,紫洋葱伴以好烧式最出名嘅泰式沾酱(味道同沾酱好相似,但比沾酱更辣),一绝。不过呢个沙律味道酸酸辣辣十分开胃。
4)羊肉串(HKD$19) (9/10)
羊肉嘅话最适合嘅调味当然系孜然粉。但呢到用得恰到好处,保留到羊肉嘅肉味。
5)鸭舌串(HKD$23) (8/10)
鸭舌本身有卤过,烧完好香口,一串有六条左右,如果只系想食少少用黎送下酒,呢个系一个好嘅选择。
6)盐烧猪仔脾 (HKD$39) (8/10)
一份有两旧,连骨界花盐烧,又入味又吾干。
————————————————————
由于今次太多大食人士,我地大大小小叫左51样item,多到隔离枱叔叔们系我地埋单嘅时候都问我地食左几多钱。出乎以料之外加埋一都吾过1400蚊。
临走之前,老板重好贴心甘比左d薄荷⼀薄荷糖比我地清清把口😛。
————————————————————
味道好,价钱平,服务贴心,性价比咁高,当然顺利荣升我心目中串烧店的第一位。