话说今日放工喺附近经过金凤, 就谂住入去缅怀一下, 因为已经十几年冇帮衬。入到去大约6点半, 坐低已经有个侍应话6:45截单, 7点关门。之后我睇咗个餐牌2分钟, 个圆脸男侍应就走埋嚟催我快啲落单。我都觉得算, 我都明作为打工仔系好想准时收工嘅。之后我就叫咗个常餐D。当我食完个雪菜肉丝汤意粉之后, 谂住拎起个碗, 换碟菠萝包过嚟前面嘅时候, 个碗系吮住咗张枱, 令到我只手chor左一下, 啲汤倒泻咗出嚟落张枱同地下度,连我件衫都整湿埋。个问题就系, 个圆脸男侍应竟然走过嚟用埋怨嘅语气讲 "乜你咁唔小心㗎", 完全冇顾及我件衫都整湿咗。我即时同佢讲系个碗"绝"住张枱先会倒泻, 佢竟然话 "哦, 原来系个碗嘅问题, 唔系你问题"。 佢讲完呢一句, 已经令我好激气, 之后仲俾佢系咁奚落我。有个疑似老板娘嘅, 同我打眼色, 暗示叫我算数, 唔好同佢嘈, 仲送上一个蛋挞做补偿。我谂佢唔系第一次咁对客。咁耐未试过食嘢食到一肚气!!呢个圆脸男侍应可以咁肆无忌惮, 睇落喺度做咗好耐, 冇人敢出声。金凤嘅形象, 俾呢啲咁劣嘅员工整衰晒, 唔明点解用呢啲态度, 都仲可以生存到, 可能得失我呢啲小客人唔系问

金凤嘅形象, 俾呢啲咁劣嘅员工整衰晒, 唔明点解用呢啲态度, 都仲可以生存到, 可能得失我呢啲小客人唔系问题, 不过佢一日喺度, 我一日都唔会再帮衬。

饮食业咁淡, 今时今日仲有啲咁嘅服务态度, 真系超现实经历, 大开眼界。

利申: 今次系第2次写食评, 从来没有餐厅侍应态度差到令我要写食评, 简直不吐不快。
2024-07-12