2023-03-28
介绍返💁🏻♀️。。🇨🇳 上海菜 在铜锣湾 🇨🇳。十里洋场 10 Shangai。利园二期1楼101号舖。四喜烤麸 Roasted Bran Dough with Peanuts & Black Fungus。HKD78 + 10%镇江冰官肴蹄 Jiangsu Style Pork Trotter Aspic。HKD98 + 10%黄金虾球 Wok-Fried Prawns with Salty Egg Yolk。HKD288 + 10%松子桂花鱼Deep-Fried Sweet & Sour Mandarin Fish with Pine Nuts。HKD318 + 10%酱烧茄子Braised Eggplant Stuffed with Pork in Soy Bean Sauce。HKD152 + 10%走油元蹄Braised Lucky Pork Knuckle。HKD328 + 10%上海腌笃鲜 Pot-au-feu Jinhua Ham Brothwith Dried Bean Curd & Spring Bamboo Shoots。HKD182 + 10% @ 例牌。HKD
🇨🇳 上海菜 在铜锣湾 🇨🇳
Pot-au-feu Jinhua Ham Broth
。HKD182 + 10% @ 例牌
。HKD91 + 10% @ 半份
上海粗炒
Shanghainese Style Stir-Fried Noodles
。HKD138 + 10%
铁板灌汤生煎包
Sizzling Steam-fried Shanghai Pork Buns
。HKD72 + 10% @ 4 pcs
金牌小笼包 Signature Steamed Xiao Long Bao
。HKD75 + 10% @ 5 pcs
炸芝麻汤圆 Deep-fried Sesame Dumplings
。HKD48 + 10% @ 4 pcs
🤫 话说家中长老ss即将要移民英国..然后作为上海佬嘅父亲大人话想试吓位于利苑嘅十里洋场..咁所以我哋一行八人Book好六点钟嘅枱嚟呢度食返餐以作饯行
🤫 十里洋场餐厅名诗情画意..装修走高级路线..价钱亦都系中高价..可惜比我嘅第一个感觉系..服务并未去到应有嘅水平..首先好多餐厅都有指定嘅入座时间..问题系你要我Book 六点枱..竟然真系搭正六点正先开门..然后所有早到嘅客人全部迫喺门口度等候..虽然餐厅准时开店系冇错嘅..但系系咪会有更加好嘅安排呢🤨
🤫 咁我哋终于埋位然后拣吓嘢食..落Order嘅时候嘅𠮶位落单阿姐呢~(我唔想尊称佢做侍应..因为态度嚣张到好似去咗茶餐厅🤷🏻♀️) 父亲大人好声好气想问吓生煎包Size大约几大..因为时下嘅生煎包好多都偏大嚿..未必个个屋企人都食..呢位阿姐竟然一句话”生煎包呢啲嘢唔可以Share个㖞”咁样..其实问Size几大就代表要Share 㗎喇咩💁🏻♀️ 总之全个过程成个态度我都觉得佢只系一个落单阿姐..绝对冇利园里边应有嘅服务质素
🤫 好啦好啦~我发泄完啦😂认真讲吓啲嘢食..我家老头子出名嘴刁..一眼就睇得出小笼包唔系即叫即制..系翻蒸龙虎榜..不过个人认为小笼包入边嘅汤都好多而且有鲜味..不过不失啦..另外正宗嘅四喜烤麸应该系手撕面筋..然后呢度系用刀切开一粒粒嘅..虽然都非常入味但系手法唔够正宗..可能系我腌尖咗啦
🤫 镇江肴肉份量OK..味道亦正常..同其他上海舖同等质素..比较想赞吓嘅系黄金虾球..咸蛋黄酱汁调配得宜..咸甜味适中而且脆口唔油腻..虾球仲非常大只爽口..呢味菜绝对推介
🤫 然后酱烧茄子冇乜特别..感觉系重酱汁嘅煎酿茄子..走油元蹄方面..呢个都OK嘅..元蹄入边嘅瘦肉都OK松软..肥猪肉唔会好油腻..而且成只元蹄都入味亦都好鬼大只..多人一齐食系非常适合嘅
🤫 再嚟就系另一个要赞嘅项目~腌笃鲜..喺香港地腌笃鲜真系已经比较少见..所谓嘅腌意旨腌制嘅咸肉..笃就系以慢火长时间煨煮嘅烹调方法..而最后嘅鲜系纯粹鲜味嘅形容词🤪十里洋场嘅腌笃鲜系出色嘅..竹笋咸肉嘅鲜味咸香全部都能够引发出嚟..再加上份量相当多嘅百页..乳白色嘅汤汁味道浓厚..连饭脚仔都要添饮
🤫 最后讲埋生煎包同埋甜品炸芝麻汤圆..正如前段所讲..呢度嘅生煎包并唔系父亲大人心里面嘅生煎包..最起码个包并唔系生煎嘅..应该系蒸熟咗个包先再煎到个底香..不过又咁讲..有几多人要好似佢咁刁钻先得㗎..我自己就觉得生煎包个底都煎得好香脆..入边嘅汤汁亦都好多好浓郁..都不失为好味嘅生煎包嘅..至于炸芝麻汤圆..有些少搞笑..个样根本就系迷你煎堆仔..Any肥..新鲜滚热辣上台..好味嘅
🤫 总括嚟讲..十里洋场环境装修雅致舒适..灯光稍微昏暗..嘢食都属于中上嘅品质..甚至有几味系值得推介..唯独系服务态度有待改善..真心~一粒曱甴屎可以整坏一锅粥..所有职员嘅服务几友善有礼都好..一个阿姐嘅服务态度影响观感..你话几唔抵先🤯
。。
翻兜指数:🙆🏻♀🙆🏻♀️️🙆🏻♀️(5个🙆🏻♀️为翻兜爆灯)
。。