2024-04-12
介绍返💁🏻♀️。。🇭🇰 越南粉 在筲箕湾 🇭🇰。越南老街。鲤景大厦地下A号舖。香煎大虾泰式柚子沙律。HKD108蒜蓉牛油香茅鸡中翼。HKD68火车头汤粉生牛肉。熟牛肉。牛丸。牛柏叶。牛根。HKD98咸柠梳打。HKD38新鲜椰青。HKD48🤫 返嚟香港啦~第一击系越南粉🇻🇳新鲜滚热辣就系寻晚嘅事啫😌寻晚约咗喺筲箕湾蒲大嘅大V..佢话带我去街坊越菜餐厅食吓靓嘅火车头..唔系话好隐世..少少咁啦🤣🤫 哩间位于筲箕湾内街嘅越南老街舖头唔大..陈设简单温馨..室内十零张二人枱可以灵活合并..外边两张四人枱有越南大排档Feel🤫 细食嘅大V同我Share咗碗火车头..再Share埋佢大推嘅蒜蓉牛油鸡中翼同柚子沙律..一人一杯嘢饮..一个晚餐简单成事~🤫 首先系万众期待嘅火车头🚂原来叫一碗Share系啱㗎🤭份量都真系几多..而且同出边嘅火车头有些少唔同..除咗生熟牛肉片同牛丸之外佢呢度仲有牛柏叶同埋牛筋..个人就非常欣赏𠮶几片生熟牛肉片..生同熟都好唔错..生嘅质地就滑啲..熟嘅质地就弹牙啲..而且同样牛味都好香..牛柏叶都系爽口弹牙嘅..牛筋正常味道啦..唯一系个牛丸唔系劲浓汁𠮶种..但系个汤底先
🇭🇰 越南粉 在筲箕湾 🇭🇰
。越南老街
。鲤景大厦地下A号舖
香煎大虾泰式柚子沙律
。HKD108
蒜蓉牛油香茅鸡中翼
。HKD68
火车头汤粉
生牛肉。熟牛肉。牛丸。牛柏叶。牛根
。HKD98
咸柠梳打
。HKD38
新鲜椰青
。HKD48
🤫 首先系万众期待嘅火车头🚂原来叫一碗Share系啱㗎🤭份量都真系几多..而且同出边嘅火车头有些少唔同..除咗生熟牛肉片同牛丸之外佢呢度仲有牛柏叶同埋牛筋..个人就非常欣赏𠮶几片生熟牛肉片..生同熟都好唔错..生嘅质地就滑啲..熟嘅质地就弹牙啲..而且同样牛味都好香..牛柏叶都系爽口弹牙嘅..牛筋正常味道啦..唯一系个牛丸唔系劲浓汁𠮶种..但系个汤底先至系精华所在..真心香浓而且系会饮到见底𠮶只☺️
🤫 然后𠮶份蒜蓉牛油鸡翼..四只一份大大碟咁上枱..牛油鸡翼个炸皮非常之香脆配埋面头嘅生熟蒜非常之惹味..入边鸡翼嘅肉质都好Juicy..绝对系热气得嚟又必须要叫嚟食首选🤭
🤫 我哋嘅第三样嘢食就系健康又好味嘅柚子沙律..其实我都唔识分柚子沙律系泰式定系越式㗎啦..但系佢呢度个调味酸酸甜甜冇话辣就啱晒我..尤其是佢哋选用嘅柚子几乎嚿嚿肉都多汁而且唔涩㗎..仲有面头𠮶三只偏大Size嘅中虾烧得好香呀~真系一放上枱就闻到𠮶浸香味..连有海鲜敏感嘅大V都忍唔住要食一只😅
🤫 饮品方面..我就拣咗大路嘅椰青..椰青都甜㖞~令到我觉得整体嚟讲虽然越南老街系街坊小店..但系佢哋选材都会喺佢哋Budget以内一啲几靓嘅货色..咁样我觉得对餐厅同食客都有好处..因为唔系下下都要啲餐厅蚀住做先至为之好㗎嘛😊
🤫 总括而言越南老街系其中一间我觉得系筲箕湾嘅隐世美食..大家都知道筲箕湾好鬼多好食嘅嘢㗎啦~扫开街可以过埋嚟呢度试吓㖞🤭
。。
翻兜指数:🙆🏻♀🙆🏻♀️️🙆🏻♀️ (5个🙆🏻♀️为翻兜爆灯)
。。