2020-12-06
红磡漫游,见到都真系好多新店开左,古早味蛋糕简直系我最近嘅新宠蛋糕香味唔再讲,佢半开放式嘅working space﹐睇到师傅认真嘅制作咁岩可以望到一大底嘅蛋糕出炉,好疗愈...每一刀都一丝不苟我拣左两只味,分别系「至尊海苔肉松」同「日本柚子蜂蜜」由离开铺头到食第一啖,大概隔咗半个钟 想由淡食到浓,所以先试「柚子」柚子皮分量适中,食落微甘,一啲都唔会酸(which is我细妹本身最担心嘅事) 蛋味当然系非常之浓郁..然后到「紫菜肉松」~~Wow啲topping完全保持到松(肉松) 脆(海苔)﹐同软绵绵嘅蛋糕形成对比,却又结合得天衣无缝lol 食开原味、芝士味嘅我觉得unlock左新味道,个人觉得两只味都冇拣错,值得返啅师傅话佢地嘅用黎做蛋糕嘅蛋蛋,每粒都洗过which系我都几impressed! tbh﹐我冇谂过整蛋糕嘅蛋啲Bakery系会唔会洗...佢咁讲完都几肯定出面冇咁有心机逐粒洗...所以好欣赏「阿里山」 师傅又好人,好礼貌,真系好似去似去左台湾咁铺头仲要系好环保的.. 装蛋糕嘅纸盒用咗大豆油墨,就连个胶袋都系可降解嘅又厚身,下次必定拎返个胶袋返去返啅
咁岩可以望到一大底嘅蛋糕出炉,好疗愈...
每一刀都一丝不苟
我拣左两只味,分别系「至尊海苔肉松」同「日本柚子蜂蜜」