2020-03-10
花粉热 #铜锣湾❗️诚品内世外桃源咖啡店❗️位于铜锣湾诚品里面嘅一个小角落,环境虽然唔大,但摆满咗精美嘅装饰同埋大量干花🌾,系一间将花店同咖啡店合并嘅铺头,感觉非常文青、别致。有各种咖啡☕️茶🍵甜品🍰,啱晒攞本书慢慢喺度叹,或者做吓嘢都得👍🏻。 甜品柜入面放满咗各式各样嘅甜品🍰,加上咁靓嘅环境,即刻忍唔住买咗两款试吓。Burnt basque cheese cake🍰$48又系近排非常hit嘅巴斯克芝士蛋糕❗️面头焦窿嘅颜色绝对系佢哋嘅特色🤩而呢一间更系非常黑,仲要脆,撩起层窿皮食有啲苦,同埋下层嘅芝士蛋糕一齐食就啱啱好👌🏻蛋糕非常creamy❤️如果芝士味、奶香可以更重就更好🙈。味道: 3.9/5性价比: 3.9/5Green tea tart with Japanese black bean🥧$48呢一款相对上冇咁特别🤭抹茶未够香浓,而且内里只系得一两粒黑豆,亦无黑豆嘅甜味🙈反而牛油味好重,略嫌有啲太油。胜在口感唔错,似apple crumble,够香脆。味道: 3/5性价比: 3/5整体来讲环境装修的确几特别✨如果好钟意睇书,喺诚品呢一个角落度坐下都唔错,当日仲见到邝俊宇喺度打卡🤣,只系食
❗️诚品内世外桃源咖啡店❗️
Burnt basque cheese cake🍰$48
味道: 3.9/5
性价比: 3.9/5
味道: 3/5
性价比: 3/5
整体来讲环境装修的确几特别✨如果好钟意睇书,喺诚品呢一个角落度坐下都唔错,当日仲见到邝俊宇喺度打卡🤣,只系食物质素普通。