2016-12-09 2584 浏览
见到朋友fb 咁肥美嘅鳗鱼,我二话不说就去咗坚尼地城嘅万家厨房,地铁通车之后方便好多!呢间餐厅系名乎其实嘅小店,由老板两公婆打理。店嘅前方系Open Kitchen 同3张枱,后方就有好多日本野食,酒或者鲜肉卖。不过我唔太喜欢open kitchen,食完餐饭成阵味。叫咗广岛蚝拉面同鳗鱼饭,仲有即拣即秤即煮嘅阿古猪。广岛蚝拉面好有蚝味,拉面弹牙。我最钟意系个汤底,系少尝嘅味道仲无味精架,可以饮多几啖。鳗鱼饭就不得了!未知老板系咪知我系特登为鳗鱼而来 (我入去之前就问仲有无鳗鱼,因为openrice 有食评话8点几就卖晒),即使我无加大,佢都比左条劲大条嘅我。比较起朋友同openrice 嘅相,我呢条真系有啲夸张。可惜同行者对鳗鱼无咩兴趣,我唯有独食。鳗鱼烧汁正,超肥美,好钟意佢少少油腻感,但独食「坚」肥,我系有少少吃不消,哈哈。最后就系由老板娘出手嘅阿古猪。老板娘调较盐同黑椒刚刚好,猪味无被盖过。肉质有啲韧,但呢个就系正常嘅猪肉口感啊。老板娘叫我要连菜食,我觉得有菜就有少少遮住猪味,无菜啲味就focus 啲,各有各。好喜欢黎呢种小店,成日都会有惊喜~
叫咗广岛蚝拉面同鳗鱼饭,仲有即拣即秤即煮嘅阿古猪。
好喜欢黎呢种小店,成日都会有惊喜~

2016-12-07
  • 鳗鱼饭