2016-12-01
一向都好钟意食串烧。有日行街见到个易拉架已经心郁郁想试。今晚同朋友饮完野又好似未够饱就决定黎试下,当食宵夜。尖沙咀租贵,一个细细既铺位只有两张吧凳,主力做外卖。小妹个人黎讲系好钟意地踎野,坐系街边我觉得几有feel. 睇完一轮,叫左个花甲,羊架,鸡翼,五花腩同捞面。当时差唔多十点,仲有宵夜优惠,十蚊一串。坐喺度等嘢食嘅时候,睇咗佢哋贴出嚟嘅新闻报道同埋简介。呢间店由几个年轻人夹份开,有一间铺做到依家尖沙咀有分店。报道有提及佢哋好努力去学师,返大陆揾唔同嘅调味料,所以对佢哋都几大期望。可能因为期望太大,最后系有少少失望。出菜嘅速度系我始料不及咁快,我心谂烧烤边有可能会咁快搅得掂。一试就试得出系预先煮熟然后再加调味料烧两烧。成串都孜然粉同辣味之外,咬开外面既皮就会试到入面本身好淡,冇乜点腌过,亦都唔系由生烧到熟,无乜咬口。再加上坐系到个时不断听到微波炉响,个心真系一沉。个捞面我无试,但系朋友嘅评价系一般。我好欣赏年轻人有勇气创业,但系系起步初期既储客阶段都咁取巧,将来就好难撑得住,再加上尖沙咀嘅饮食业竞争咁大,我真系唔太乐观。
个捞面我无试,但系朋友嘅评价系一般。