2019-03-06
土瓜湾一向予人旧城印象,但相对便宜嘅租金亦造就咗唔少高质小店嘅诞生。Forkers今年一月先正式开业,但好快就已经得到我嘅朋友嘅赏识,仲介绍我嚟食~晚餐一律为full course dinner set,$298中高价位,但实际上dishes好大份,绝对物超所值!店员悉心介绍每样菜嘅特色,更提到呢度嘅Iberico Ham系由餐厅有份投资嘅西班牙农场直接购入。橡果猪一向价值不菲,所以即使要加钱都不惜一试最好嘅48月熟成。熟成时间够长,ham自然富油脂甘香而唔会过咸。油香满溢嘅iberico ham食落甚至有啲似芝士,配蒜蓉包一流。是日餐汤以多种菇菌打成,几钟意厨师用料嘅比例,忌廉唔会太多,所以汤滑得嚟菇香浓陏。而且保留咗好多菇粒,令汤层次更丰富。食豪啲可以加多个seafood。炒带子并无过份调味,忌廉带出带子鲜甜。而且带子仅仅熟,特别弹牙爽口同多汁。配埋炒至焦糖化嘅洋葱一齐食就会香、更甜。而我就比较钟意呢一道虾。厨师善用Iberico Ham切出嚟嘅脂肪,爆炒迫出油份,用嚟制作呢一道咸香味十足嘅炒虎虾。蒜片又香又甜,令整道菜生色不少。虎虾爽口多肉,炒得好香。配埋咸香但甘甜嘅腊肉肠就更提
Iberico ham橡果饲养后腿—48月熟成
熟成时间够长,ham自然富油脂甘香而唔会过咸。
菇菌忌廉汤
食豪啲可以加多个seafood。
白酒忌廉炒北海道带子
配埋炒至焦糖化嘅洋葱一齐食就会香、更甜。
香蒜西班牙橡果饲养黑毛猪腊肉肠炒虎虾
蒜片又香又甜,令整道菜生色不少。虎虾爽口多肉,炒得好香。
配埋咸香但甘甜嘅腊肉肠就更提香。
餐厅嘅沙律同薯条系任添,水准唔错毫不马虎,但成个set份量系按成年男士嚟定,所以已经够晒丰盛~
烧湿熟成美国牛肩排配醋青酱嘅牛肩排以唔少黑椒粗粒调味,所以每一块都好香,亦十分Juicy。
烧湿熟成美国牛肩排配醋青酱
配上清新嘅醋青酱更突显到牛汁同油脂香。
香煎法国鸭胸配香橙蜜糖汁嘅脂肪甘香引人入胜。鸭胸脂肪煎至爽而不腻,渗出油香,令鸭胸味道更浓陏。
香煎法国鸭胸配香橙蜜糖汁
配上甜甜嘅酱汁,令鸭胸外皮嘅焦香更加突出。
餐厅上餐次序依足礼仪,服务一流,同客人有唔少互动。
新张期间未能兼顾甜品,但亦有Haagen-daz雪糕/芝士拼盘可以拣。Forkers够晒cozy,无论一班朋友定情侣嚟都好可以享受用餐时光。期待之后餐厅推出自家制甜品~