2018-06-13 371 浏览
上星期天气唔稳定,咗挂起一号波,差啲想改期约过第二日,好彩最后无改到,先俾我试到好西!最先就系俾呢间铺头嘅门面吸引,加上openrice分数高,地点就脚,跟据我多年系openrice嘅揾食经验,伏味唔浓,试得过!好喜欢呢间铺嘅设计,有种周末hea紧嘅错觉。啱啱讲到上星期打风,加上因为OT变相九点先入座,所以入面一个人都无,wow,包场。我问waiter 哥哥平时系咪都系咁少人,佢话一时时,有时都会满哂。好Lucky啊我地!室内好warm好舒服,如果坐满人应该又系另一番景象。原来呢间铺都有happy hour时段,unlimited snacks好吸引,可惜呢个时间我好难出现系呢到⋯虽然我只系第一次嚟,但我对Dose嘅好感度非常高,感觉上好亲民,似开系你屋企附近嘅日常小店咁,或者系因为同啲poster有关。好有design sense嘅poster,话你知嚟紧有咩玩,有咩promotion,喂啊!好亲切我钟意!讲咗废话咁耐,终于要入正题!叫完嘢食,先上餐包。系法包嚟,新鲜,无咩补充。跟住系前菜/小食,因为个人需要,由本身系鸡肉,转咗素菜。感谢厨师配合,仲出嚟问我地咁转可唔可以,味道亦交足

室内好warm好舒服,如果坐满人应该又系另一番景象。

讲咗废话咁耐,终于要入正题!

叫完嘢食,先上餐包。系法包嚟,新鲜,无咩补充。

Quesadilla

跟住系前菜/小食,因为个人需要,由本身系鸡肉,转咗素菜。感谢厨师配合,仲出嚟问我地咁转可唔可以,味道亦交足货,第一次食咁清新但juicy嘅quesadilla!

再嚟系洋葱汤,好正宗嘅做法,啖啖洋葱好正啊!本身好洋葱同洋葱汤嘅人一定唔可以错过。

菇菌意大利饭

正餐,菇菌意大利饭,呢间铺真系好有诚意。第一个诚意位,佢地主张正统做法,唔会求其,菜式唔会虚有其名,实际就改到不伦不类。第二个位系佢地好多细节位,好似个意大利饭,有层薄薄嘅芝士围边,一边食一边感受厨师嘅艺术

佢地嘅份量偏大,未必食得哂。记得就住叫。

最后最后个甜品,作一个完美句号。唔太甜嘅苹果馅,轻微脆嘅皮,微温配上雪糕,吸引!

最后每人用咗三百蚊,开心嘅一餐!

Quesadilla
菇菌意大利饭