2021-06-26 454 浏览
原本谂住食lunch嘅时候同同事去食泰国菜庆祝生日,点知冇开门咁就search下附近有咩好食,见到附近有沾面,咁就试下啦!去到舖头门前,见到细细一间装入去望一望,满座,但系间舖细细,装修就同日本嘅居酒屋好似,食落都有feel d啊!系门口等左一阵,好快就有位,本身见到佢有个蚝拉面,点知卖哂,咁就试下佢个樱花虾酱油沾面。因为系吧枱形式嘅餐厅,所以可以睇住厨房师傅嘅制造过程。睇到师傅会一碗一碗咁煮,唔会一次过为左快就出好多碗。每一碗都会有叉烧,叉烧会即刻烧一烧去油,都系会一份一份烧,吾会烧定放系到。拉面会一份一份放系面前自己拎落位,唔系因店员送比你,呢个位系想令成个气氛更加似系日本食紧一样。个面比较硬身,我个人觉得冇咩问题。同事叫左个味增汤,试左一啖,都唔错,唔会好咸,因为味增本身比我嘅印象系食完要饮十杯水嘅咸,但呢个就岩岩好。讲反自己个酱油汤,个味道系偏甜,但又会食到樱花虾嘅香味,成个味道系好夹都好新鲜(可能系我见识少😂)。枱上会有其他调味料比你加:山葵柠檬、樱花虾醋、七味粉..咁我就加左七味粉,加小小辣味同埋加左山葵柠檬,加左个汤系另一种味,用个柠檬酸味中和左个甜味,都几好食。不过同事

个面比较硬身,我个人觉得冇咩问题。同事叫左个味增汤,试左一啖,都唔错,唔会好咸,因为味增本身比我嘅印象系食完要饮十杯水嘅咸,但呢个就岩岩好。讲反自己个酱油汤,个味道系偏甜,但又会食到樱花虾嘅香味,成个味道系好夹都好新鲜(可能系我见识少😂)。枱上会有其他调味料比你加:山葵柠檬、樱花虾醋、七味粉..咁我就加左七味粉,加小小辣味同埋加左山葵柠檬,加左个汤系另一种味,用个柠檬酸味中和左个甜味,都几好食。不过同事加左落味增汤就觉得个味唔系好夹啦🙂不过呢啲就见仁见智啦!最后我加埋樱花虾醋落去,唔知系咪加得太多😂个汤又变左另一个味,但樱花虾嘅味道就加重左。但唔加可能会好食啲😂😂😂

总舍黎讲,呢间唔系好大间嘅沾面店,令我有惊喜,虽然只系误打误撞咁入左去,位置唔多,但系keep住见到佢系满座,一枱走就会有一枱入。价钱合理,汤底无乜味精。

樱花虾酱油沾面
樱花虾酱油沾面