2018-02-10 195 浏览
潮流当然不止用于时装发型,就连食都一样要跟得上潮流。最近,网上谈论嘅呢间台式餐厅桃园眷村,评论有好有坏,咁点都一定要嚟试下佢究竟系龙定凤啦😏位置喺朗豪坊嘅4楼,沿著扶手电梯上就见到,非常方便。餐厅以开放式坐位设计,自助式点餐取餐方式营运。谂好想食咩就去柜台落单,之后会有个取餐器比客人,响嘅时候就去拎嘢食咁。虽然呢度食嘅嘢都系台式早餐店嘅嘢食,我哋两个嚟食晚餐㖞,梗系咩都double份量啦!首先嚟个咸豆花,原来大少系未食咸豆花嘅,所以一定要叫比佢试下啦!台式咸豆花同平时香港食到嘅上海咸豆花唔同,多好多配料。呢度嘅就有紫菜碎、虾皮、菜甫、香葱、炸透哂嘅油炸鬼碎同埋佢哋嘅辣椒油同醋!最近睇咗好多有关呢间餐厅嘅评语话个咸豆花麻麻,但我同大少两个都觉得好有惊喜,真系好唔错!味道系非常适中,唔系一味浓味面盖过本身豆花嘅味道。配料一啲都唔吝啬,全部份量都够每啖豆花都有配料一齐食;辣椒油唔会死辣仲好香。豆花滑捋捋加埋爽口嘅菜甫,脆卜卜炸透咗嘅油炸鬼碎,口感更正!接着就叫咗两款烧饼试吓,第一款系店员推荐嘅蔬果沙律烧饼。最初听到嘅时候觉得,咦!怪怪地咁,烧饼不嬲都系配下蛋呀鸡腿呀咁,配沙律会唔会好奇怪呀?

咸豆花

蔬果沙律烧饼
猪扒蛋烧饼

接着就叫咗两款烧饼试吓,第一款系店员推荐嘅蔬果沙律烧饼。最初听到嘅时候觉得,咦!怪怪地咁,烧饼不嬲都系配下蛋呀鸡腿呀咁,配沙律会唔会好奇怪呀?点知系非常非常有惊喜!佢除咗菜、青瓜同蕃茄之外入边仲有啲提子干,个提子干完全做到一个点睛嘅作用!加埋佢哋本身嘅千岛酱,同埋自家制嘅花生水真系非常match!我同大少系以光速去K.O.咗呢一个烧饼!

另外一款烧饼就系猪扒蛋烧饼,反而呢款就冇蔬果沙律𠮶份咁正!可能因为鸡蛋比较湿,令到个烧饼淋咗啲,冇咁脆口喇!

台式香肠葱蛋饭团
肉燥卤蛋饭团

饭团我哋都系嗌左两款,一款就系肉燥卤蛋饭团,令一款系台式香肠葱蛋饭团。有啲网民话佢啲饭团冻冰冰,我唔知咁啱咁桥定系乜嘢,我哋食嘅饭团系热嘅,虽然唔知于话热到辣手,但系食落去系暖笠笠嘅!

个肉燥卤蛋饭团我都几推荐,味道非常好,可能系因为肉燥比较油嘅关系,令到个饭团唔系好够黏。饭团入面除咗肉燥同卤蛋之外,一样有炸到透哂嘅油炸鬼碎,每啖咬落去嘅时候都有脆卜卜嘅声音出现;大少就最钟意食台湾肠,所以都点左呢一个台式香肠葱蛋饭团。呢款嘅饭团就够黏力喇!有佢最钟意嘅台湾肠,佢就一定会觉得够哂好味㗎啦🤣

红枣豆浆

饮品方面我就点咗呢一个红枣豆浆,好多人都话佢冇乜味,我真系觉得有红枣嘅香味,亦都系有啲红枣嘅渣嘅。佢唔会系好甜,咁样唔系仲好咩?起码肯定佢哋唔会系一味落堂去调味啊!大少就麻麻哋豆浆所以我就一个人清晒佢喇🤤

总括来讲,真系要同呢间餐厅做个平反。Overall啲食物都系好味道嘅,我就未食过上海𠮶间唔知道系唔系真系𠮶间好味啲啦,但以单独食呢一间嚟评价,我就觉得真系都唔错啦!而且香港比较少有呢类型嘅台式早餐店,都值得一试啊😉
2018-02-06
等候时间
5 分钟 (堂食)
咸豆花
蔬果沙律烧饼