2011-11-19
一行四人,买左团购黎八景岛食,最紧要系见到佢咁多生蚝款,谂住可以试下唔同味。食前已经成日睇住Openrice,心里已经打左好坏嘅打算。听闻话好冻,又冇热茶,所以喺公司已经装定1L热水,又带多件褛。又据闻会叫咩都唔黎。一入到去,见到枱面有四杯热茶,冷气亦唔系好冻,甚至要除褛添。心谂:「咦,好似有心改进咁㖞。」我地叫左好多蚝,叫左啲蟹脚,蚬,同一啲热食。首先上黎嘅系烧牛肉。都Okay嘅。(呢个时候心里抱有期望,谂住仲可以俾个笑面佢添)之后再上吉列蚝,喂,好Okay㖞,虽然唔系话超好,但任食黎讲我收货。但问题黎喇...上左一盘冻食(即生蚝、蚬等)。冇深究佢有冇黎齐咁多只蚝,但食第一只蚝...冇味嘅...食第二只...又冇味...食第三只...实在太令人愤怒喇!!!我地四个人,人人食左几只就唔再食,甚至叫佢地攞返走...中途插入左个海胆... Well... 有臭味啰...蚬,可能系个人问题,觉得有点呕心,所以食左一只冇再叫。蟹脚,可以话系全场唯一回本菜得黎又系食得入口。不过讲明,你要10只,佢有机会真系俾10只你,但3只系幼到你冇心机剪开,3个系无味嘅蟹脚连住个身位(即白色𠮶啲)。Well.
我地叫左好多蚝,叫左啲蟹脚,蚬,同一啲热食。
中途插入左个海胆... Well... 有臭味啰...
蚬,可能系个人问题,觉得有点呕心,所以食左一只冇再叫。
蟹脚,可以话系全场唯一回本菜得黎又系食得入口。不过讲明,你要10只,佢有机会真系俾10只你,但3只系幼到你冇心机剪开,3个系无味嘅蟹脚连住个身位(即白色𠮶啲)。Well... 好过冇... 呢个系唯一不断Encore。
跟住仲试左其他嘢食:
1. 乌冬,10蚊4包嘅货色,汤同面都冇味
2. 寿司,啲饭太酸,寿司料雪到姜硬,鳗鱼我冇食,但同行友人话有啲胶胶地嘅感觉
3. 鸡软骨,正常
Anyway... 你可以想像,呢间嘢唔食蚝,都唔知食咩好,食食下大家都冇瘾。
另外一题,餐厅内唔算多人,但你举手交纸仔或咩都好,都冇人会望过黎,啲人只系围喺厨房倾计。同佢地反应啲蚝冇味,就「哦」一声算数。