2023-10-30 489 浏览
🛍莎莉终于出现啦!熊妹有几耐冇见过好朋友莎莉呀?咁耐冇见莎莉,梗系同佢去远啲地方玩吓啦!元朗够远啦挂!同佢饮个茶🍵食个点心🍘,然后再去附近嘅千色汇行吓倾吓偈抖下🗣,绝对系同好朋友一齐的赏心乐事!📌先去咗朗屏行吓,知道有间叫《8号茶居》的点心专门店,价钱几便宜,一于试吓!📌店舖都几大,有四人梳化坐卡位🛋,有二人同四人坐嘅木凳位🪑,餐厅感觉好光线,以木系同埋蓝色色调为主,感觉好柔和。📌食物都好多款选择,大路的点心、蒸饭都有齐,有啲款式一蒸两笼,啱晒二人份量,最特别系有个流心西多士,呢个一定要必试喇。雪山叉烧包, $25熊妹钟意食叉烧包,因为钟意食浓味嘅酱汁。雪山叉烧包好大一个,比传统叉烧包就多一层口感,墨西哥外皮甜甜地好松脆,馅料都几多,甜甜地嘅叉烧酱汁,有粒粒叉烧冇肥肉位。蟹籽烧卖皇, $19烧卖皇后熊妹食点心点会唔点烧卖呀?一笼烧卖有两大粒,真系超大粒,啖啖肉冇肥猪肉渣,点豉油辣椒油一定一流。鲜虾菜苗饺, $20比起虾饺嚟讲熊妹更加钟意食菜苗饺,因为有虾之余,仲有一啲菜,好似感觉上清新啲,健康啲。菜苗饺真系超大一只,好似粉果咁大,入面虾肉🦐好弹牙,调味好足够,带出虾肉嘅鲜味又能盖过菜苗

雪山叉烧包
雪山叉烧包, $25

蟹籽烧卖皇
蟹籽烧卖皇, $19

鲜虾菜苗饺
鲜虾菜苗饺, $20
比起虾饺嚟讲熊妹更加钟意食菜苗饺,因为有虾之余,仲有一啲菜,好似感觉上清新啲,健康啲。菜苗饺真系超大一只,好似粉果咁大,入面虾肉🦐好弹牙,调味好足够,带出虾肉嘅鲜味又能盖过菜苗嘅草青味🌱,水晶皮超薄,惊夹大力啲都会夹烂,真系皮薄馅靓。

老干妈蒸凤爪
老干妈蒸凤爪, $27
莎莉想食凤爪,《8号茶居》用咗老干妈酱汁调味,味道非常浓郁,凤爪大大只,蒸得好淋,酱汁好入味,入口即溶,仲可以咄返骨出嚟,呢个就系食凤爪嘅滋味。

鸳鸯鲜虾米网肠
鸳鸯鲜虾米网肠, $36
鸳鸯虾米网肠几特别,颜色非常鲜艳,系鲜灯同鲜绿色,表皮肠粉够薄又嫩滑,内里网肠好脆口,仲有粒粒虾米粒,点豉油辣椒油又系味道一流,一碟八件,份量都几多下。

瀑布流心西多士
瀑布流心西多士, $31
到熊妹最期待嘅点心啦!熊妹不嬲都好好奶黄流心的,钟意奶黄的奶香同甜味。唔好睇外表平平无奇,哗!一切开,瀑布嘅奶黄流心真系涌晒出嚟,流心效果做得非常之好,奶黄嘅味道重奶香🥛又唔会好甜,流心嘅质地渗入晒面包入边🍞,食落去真系好滋味!呢个咁高卡路里嘅邪恶食物,熊妹都忍唔住食咗大半件。到熊常之好,奶黄嘅味道重奶香🥛又唔会好甜,流心嘅质地渗入晒面包入边🍞,食落去真系好滋味!呢个咁高卡路里嘅邪恶食物,熊妹都忍唔住食咗大半件。

擂沙煎堆仔
擂沙煎堆仔, $27
食咗咁多咸嘢,食多个甜品煎堆仔真系圆满结束啦!一叠有三粒,外皮炸得好干身粒粒芝麻好香,咬落去,外皮够厚身又软糯,入边有黑芝麻酱,同软糯嘅外皮一齐食,份量刚刚好,映衬返外皮白芝麻粒嘅芝麻香味,呢个煎堆仔都做得几出色。

📌两个人七款点心,想食嘅全部都试匀晒,真系顶住个大肚腩离开。价钱亲民,连茶介每位$6,埋单都唔使$200,环境又阔落,自成一角,最开心可以大声讲大声笑,就系同好朋友饮茶食点心的乐趣。
2023-10-16
雪山叉烧包