2019-05-24 160 浏览
虽然未到Happy Friday,但我同闺蜜K真系好需要Relax下,所以放工就相约去诺士佛台酒吧餐厅到饮饮食食⋯ 呢间酒吧好新净,而且又唔杂,环境好舒服。一早去到未肚饿,当然饮下酒先啦~ 呢到有好多款鸡尾酒,而我们叫左以贵妃名为命名的特色Cocktail。杨贵妃以荔枝酒、Tequila为Base,再加入新鲜西柚。由于有荔枝酒,所以饮落遍甜,加埋一丝丝带少少酸苦的西柚肉去平衡个甜味。我自己就好钟意,不过朋友就比较钟意佢个杯西施。西施同样用中式的茶杯载住,以Rum酒一种酒做Base,再加入橙汁及桃蓉,饮落以甜味为主。有酒当然要有小食先至Perfect啦,我们不约而同地想食香蒜辣椒柠檬汁炒虾(餐+$58/份)。虽然唔系用香蒜辣油浸住,不过每只虾都沾满个汁,食落非常惹味。拥有黑松露+芝士的炸薯条(餐+$38/份),系好多人的最爱的邪恶组合。粗薯条炸至外脆内软,虽然芝士唔多,但大家仲可以点黑松露沙律酱,味道同样出色。倾左成粒钟,系时候要食埋Dinner⋯ 原来每个Meal都会有埋汤及沙律。呢份青豆汤无草青味,而且入口都几滑。沙律上加了两片冻鸭胸⋯ 但沙津唔系落左好多醋,所以唔多够味~我本身有谂

杨贵妃

西施

青豆汤

沙律

我本身有谂过叫一份羊,但原来朋友唔食羊,所以我们拣左一份意粉及一份牛排。

呢个香煎大虾配辣椒蒜香意粉真系几香,而且辣得香口又惹味,佢D辣系入口等几秒先渗出黎。只系食得谭仔清汤的我,就觉得辣左少少,不过我相信呢个会系好多人的心水。

香煎大虾配辣椒蒜香意粉

美国肉眼牛扒配烧肉汁的牛排比相像中大块,下面放著娃娃菜及甜薯蓉。虽然唔系特别咩的牛种或级别,但牛肉的脂肪都算均匀,牛味都几香,整体不错的。
美国肉眼牛扒配烧肉汁

好多的酒吧餐厅都有提供不同的食物,但水准参差。呢间位于诺士佛台的楼上的酒吧,整体的水准都不错。加上场内仲有Beer Pong、飞标等玩意,无论几个闺蜜边下野,定一大班朋友去玩都好适合。

钟意我分享的,我邀请你订阅我的食评,我会继续与大家继续发掘有咩CP高的冰粮!(敬礼)
杨贵妃
西施