2025-01-15 1416 浏览
近来机缘巧合下,多咗嚟太子食饭,其实,都喺就朋友而已。今晚就过咗太子界限街呢边,试试睇落新开无耐嘅「一食钟情」。睇个名以为喺西餐嚟,其实喺主打白卤水,有识途老马嘅死佬食过话唔错,加上有羊腩煲,当然就要嚟试试。厨房刻意设晌门口,晌光猛嘅灯光下挂咗唔少卤水嘢,自然喺用嚟吸引路人。行入少少,就清楚睇到师傅斩斩切切,内里仲好干净企理,咁食起嚟更安心。餐厅呈长形,个铺都几深,胜在楼底高,加上够光猛,感觉都几醒神。左边一排全部都喺卡位,而入啲,有几张细圆枱,又唔算拍得好埋,格局都喺似茶记,总之就坐得自在啦。如一般茶餐厅咁,调味料就放晌枱侧,餐具就晌旁边抽柜内,自由取用。虽然铺面特别标示主打白卤水,又摆满卤水嘢,但其实餐厅嘅选择非常多元化,滋味小食啦、驰名白卤水啦、海南鸡、乳鸽都有,仲有南洋咖喱、特色饭同意粉……等等。此外仲有啲1人套餐、2人套餐,以及一啲经济嘅窝心晚餐。佢哋仲有做埋早餐、午餐、下午茶添。但天天寒地冻,最吸引喺几款火锅套餐,而当中嘅古法羊腩煲喺我哋嘅心水。呢个火锅套餐都几抵食,头盘可以拣白卤水鹅或者卤水拼盘,定价就睇你拣边款锅物,再配有一碟生菜、两碗白饭及两客糖水。而我哋见有优惠,仲
,咁食起嚟更安心。
但天天寒地冻,最吸引喺几款火锅套餐,而当中嘅古法羊腩煲喺我哋嘅心水。呢个火锅套餐都几抵食,头盘可以拣白卤水鹅或者卤水拼盘,定价就睇你拣边款锅物,再配有一碟生菜、两碗白饭及两客糖水。而我哋见有优惠,仲追加咗一条潮式白卤水冻乌头,并加多款小食
唔好谂住卖潮州菜喺啲老派餐厅,佢哋一样扫二维码落单,而且,介面嘅设计都几好用。
卤水熏蹄 $22

店家有啲滋味小食,好平啫,都喺$20、$30左近,所以拣咗其中一款卤水熏蹄,餐牌已标明喺6片而已。切得厚薄啱啱好,外皮好有烟韧感,作为餐前冷盘过过口瘾,唔错唔错。
卤水熏蹄
卤水熏蹄
1/4只白卤水鹅(火锅套餐)

初头都谂,喺咪有半只咁多,因为睇佢1/4只都要卖到$110、$120,视乎上庄定下庄,所以,呢个套餐包1/4只真喺好抵食,而送到嚟确喺份量十足。由于用上白卤水,卤水鹅色泽唔会太深,带淡淡清爽嘅卤水醇香,食落鹅肉好嫩口,又不失阵阵鹅肉香味。
古法羊腩煲 $248

冬天食煲仔菜最赏心就喺热住食,可以慢慢叹,唔使担心好快冻晒。羊腩煲嘅份量唔少,够两、三人食,羊腩炆到好腍好嫩,但就唔太膻,另外附送一 兜生菜,灼两灼再沾上个羊腩汁,当然更好食,此外个汁底捞饭更喺指定动作。
古法羊腩煲
题外话,白饭碗碗都俾到满满一大碗,加上啲碗都比酒楼常用𠮶啲大,两碗饭都够到3个人食,呢啲位店家真喺好慷慨,唔会好小家。
白饭
潮式白卤水冻乌头 $98

剥皮鱼喺潮州菜中嘅一款既经典,又有特色嘅鱼鲜菜,通常都喺乌头、大眼鸡。条乌头做得几好,肉质有少少实净感,但入口好软滑,沾上丁点豆办酱,鱼鲜味更突出。
潮式白卤水冻乌头
糖水

会喺咩糖水呢?原来喺蕃薯糖水,本来就可以讲喺平平无奇嘅一碗糖水,不过,啲蕃薯除咗用又粉又甜嘅「鸡蛋黄」之外,就喺个糖水底劲姜,啱晒我,食羊肉本身都已经好暖胃,加埋啲姜汤,出到去外面得十几度都唔觉冻呀!
蕃薯糖水
总体嚟讲,果然定价亲民,加上食物真喺有质素,份量足,性价比确喺高;再者,啲招呼又好唔错,啲姐姐都好有礼貌,值得再帮衬嘅小店。