2019-08-28
难得今日唔洗ot, 同个同事出去食个饭relax下。北角出名多野食,所以同事提议去北角揾食。由和富道街头行到街尾,见到林林总总既餐厅,我地一时间都唔知拣咩食好!两个人又唔想净系各自叫个饭食就算!经过金乐轩见到餐牌主打鸡煲,即刻吸引住我地既目光,就依间啦!好彩早左入黎,好快成间餐厅都坐满客。事不宜迟,即刻叫个鸡煲食下先!老板好细心,先问我地食唔食得辣,我地拣左唔辣既。打开煲盖,浓香既鸡煲味已令我地流晒口水,入面好足料,旧旧鸡都系肉,而且好入味,真系要比个赞,好食到停唔到口!炸鱼皮系餐厅即叫即炸,上台时热辣辣,而且爽脆可口,虽然有啲热气,不过唔理得咁多,食左先讲!黎到依度点可以唔试下椒盐鲜鱿, 入口非常香脆,加上餐厅独有既酱汁酸酸辣辣咁,令到食既人好开胃,真系大人细路都岩食!食左咁多热气野,紧系要叫个竹蔗茅根消消火,清下热气,依度既竹蔗茅根系餐厅自己煲既,用料十足,而且唔会太甜,加上够冻,饮落真系透心凉!鲜墨鱼滑系依间餐厅既主打,员工服务好细心,走过黎教我地点样食,可以炸啦,可以煎啦,但我地怕太热气,所以都系拣左就咁渌熟佢食。舀既时候已经感觉到同街市买既好唔同,好有黏性同结实,渌熟后爽口弹
北角出名多野食,所以同事提议去北角揾食。
好彩早左入黎,好快成间餐厅都坐满客。
鲜墨鱼滑系依间餐厅既主打,员工服务好细心,走过黎教我地点样食,可以炸啦,可以煎啦,但我地怕太热气,所以都系拣左就咁渌熟佢食。舀既时候已经感觉到同街市买既好唔同,好有黏性同结实,渌熟后爽口弹牙,果然系餐厅既主打👍🏼
依碟杂菌炒黑豚猪肉都唔差,镬气好够,黑豚猪肉果然系唔同啲,肉质爽口烟韧,食完真系想再encore!
系金乐轩无论你想食鸡煲又好,炒几个小菜又好,都会非常之岩你胃口,值得推荐,得闲可以去试试!