2019-02-06
2045 浏览
一个月一次,又喺细胞小组嘅一大棚组员嚟聚一聚嘅日子,趁过年,就不如当喺食团年饭,搞番餐。之不过,我哋有成17人,出去食就颇麻烦,所以,叫啲到会、薄饼速递、自家制食物……等等,返咗教会搞大食会就仲好,睇下图就知有几丰富。其中一位成员,就买咗「J.Co Donuts & Coffee」嘅冬甩甜甜圈当甜点。呢个品牌嘅出品都喺第一次接触,组员就一口气买咗两大盒冬甩过嚟,先介绍第一盒嘅迷你「冬甩」,但正确啲嚟讲,佢正名叫「Cronut」(酥皮牛角冬甩)。其实即喺咩嚟?即喺将牛角包(Croissant)嘅酥皮做成冬甩(Donut)嘅甜甜圈形,卖相睇落就犹如一般冬甩嘅色彩缤纷、味道五花八门,但食落嘅口感就会多咗一种酥化感!一盒共有12个,款款口味不同,同场啲细路睇见都不知几开心。而盒边,就有介绍点样翻热喺效果最理想,令你食到暖笠笠嘅甜甜圈,衬杯咖啡真喺一流。另一盒,就喺传统呎吋及做法嘅甜甜圈,组员就拣咗其中3款,虽然话喺甜甜「圈」咋,但其中两个喺无「圈」架,成个面包咁,唔讲唔知嚟自冬甩店嘅产品。Yin & Yang $15 应该喺解「鸳鸯」啩,面面以太极嘅阴阳为设计图案,不过味道就唔喺奶茶沟咖啡,而
Yin & Yang $15
应该喺解「鸳鸯」啩,面面以太极嘅阴阳为设计图案,不过味道就唔喺奶茶沟咖啡,而喺软熟嘅朱古力包包配上奶茶味忌廉,中间嘅忌廉食落丰厚不腻,而且味道都好夹,难得整体少有唔喺传统甜甜圈咁劲甜。
Al Capone $15
中间呢个叫Al Capone,主要配搭喺比利时白朱古力配加州杏仁,即喺甜甜圈上层涂上一层白朱古力浆,再铺满杏仁片。由于加入白朱古力,味道偏甜在所难免,不过,大量嘅杏仁片令口感添上香脆,味道多一份层次。
Tira Miss U $15
摆到明喺意大利芝士饼口味啦,最欣赏喺拎咗Tiramisu嘅谐音做个冬甩名,够晒抵死,不过,如果单喺睇样就未必估到喺意大利芝士饼口味。面头再糁多啲唂咕粉就似样嘞,而内里嘅马卡风芝士忌廉感觉轻盈,确喺几唔错。
后来,先知呢间冬甩店喺源自印尼,以特许经营模式在世界各地发展,以往都见过有过江龙冬甩店晌香港插旗,但最终都喺结业收场。但见「J.Co」同时卖埋咖啡、汉堡,相信应该有得做。