2021-11-02
第一次写食评,献给了这间充满日式情怀嘅居酒屋!由于最近爱上了饮sake,所以开始四出寻找有sake饮嘅好地方,今次就来到这间朋友推介话有好多清酒嘅居酒屋试试!闻说这间经常爆场,前一个礼拜尝试早两日book平日过来都full,所以今次特地早一星期订座!7点放工碌过嚟,已经有唔少人入座!呢度环境真系好chill好日本,置身这里的确有去咗旅行嘅感觉,让人可以暂时将工作烦恼抛诸脑后~来这里嘅主要目的就是为了清酒🍶 呢度嘅清酒类型之多系足以放满晒入门口嘅几排大雪柜,令人好有冲动试匀晒佢!而呢度嘅好处系清酒可以以「五勺」(约一个清酒杯)或「一合」(180ml)嘅单位去order,虽然价钱会相对贵,但order 四合先等于平时一支720ml嘅份量,咁一晚就可以试多几款唔同嘅口味唔驶净系饮一只味咁dry! 全晚先后order了四款清酒品尝,呢度仲有唎酒师驻场介绍适合配衬唔同食物嘅酒。可惜全场好似只有一个唎酒师,所以到后来佢太忙唔得闲应酬我哋,只能自己碰运气盲选一些想试嘅清酒再叫其他staff上酒……亦因为咁我哋留意到唎酒师同其他staff斟酒习惯系有所不同,唎酒师系会按传统将酒樽斟满(好似听过喺日本咁
全晚先后order了四款清酒品尝,呢度仲有唎酒师驻场介绍适合配衬唔同食物嘅酒。可惜全场好似只有一个唎酒师,所以到后来佢太忙唔得闲应酬我哋,只能自己碰运气盲选一些想试嘅清酒再叫其他staff上酒……亦因为咁我哋留意到唎酒师同其他staff斟酒习惯系有所不同,唎酒师系会按传统将酒樽斟满(好似听过喺日本咁样系一种礼仪),而其他staff就好似平时帮你加水咁斟8成满就走人😅
食物方面,水准普遍系OK嘅,刺身都新鲜,部份热食亦唔错,不过平时最爱吃嘅烧物反而令人有d失望,等得比较耐而且普遍都㶶晒底,搞到我都懒得影相🤦🏻♀️
虽然部份食物比想像中失色,但考虑到佢嘅整体气氛再加上地理位置方便自己,我觉得呢度系值得俾多次机会佢嘅,所以相信我会再encore😎