2018-07-15 26872 浏览
从来食好西😋就系我积极工作💪嘅原动力,是晚孖住靓女同事再出动,也顺道庆祝寿星女生日🎂呢。系芸芸众多酒店buffet之中,听讲Yamm-The Mira 出名好食😋,反正我俩都未食过呢间buffet,就去试试吧。我哋准时放工嚟到餐厅,甫入座部长即时为我俩介绍及讲解今晚嘅主题:鲍鱼与鹅肝,服务相当称心!冷盘呢度嘅海鲜真系好,完全系食过番寻味。尤其系波士顿龙虾及长脚蟹,前者虾膏尽现,饱满嘅肉又新鲜弹牙,小妹一口气就KO咗3只半了。后者肉质结实超juicy,𠮶种超鲜甜味,令人一吃难忘。翡翠螺大大只,十分爽脆。冻虾亦非常爽口。青口有鲜味。蚬比较细只又无味。即𫔰生蚝,要排队攞,唔使急反正实有refill,我哋等人龙渐散先攞,每人配给三只,口感滑嫩但略带苦涩味,唔系咁啱我俩口味,认真三只够晒数。热盘香煎鹅肝伴薯蓉红莓酱,鹅肝外焦里嫩,入口即化,浓郁甘甜而不腻,第一次食到咁嘅鹅肝啊。花胶鸭掌烩时蔬,花胶软腍入味,但要早啲攞,因为无refill花胶 ,错过咗头轮嘅话,就只剩下鸭掌了。除咗花胶受欢迎之外,清蒸龙趸亦都系最快沽清,小妹也只能吃到少少滑溜鱼肉。西冷牛扒,肉味浓郁,有嚼劲。烧羊架,肉质软嫩,羊膻
生日🎂呢
,服务相当称心

冷盘
呢度嘅海鲜真系好
,完全系食过番寻味
。尤其系波士顿龙虾及长脚蟹,前者虾膏尽现
,饱满嘅肉又新鲜弹牙
,小妹一口气就KO咗3只半了
。后者肉质结实超juicy
,𠮶种超鲜甜味
,令人一吃难忘
。翡翠螺大大只
,十分爽脆。冻虾亦非常爽口
。青口有鲜味
。蚬比较细只又无味
,认真三只够晒数。
波士顿龙虾
即𫔰生蚝
即𫔰生蚝

热盘
香煎鹅肝伴薯蓉红莓酱,鹅肝外焦里嫩
,入口即化,浓郁甘甜而不腻,第一次食到咁
嘅鹅肝
啊。花胶鸭掌烩时蔬,花胶软腍入味
,但要早啲攞,因为无refill花胶
,错过咗头轮嘅话,就只剩下鸭掌
了。除咗花胶受欢迎之外,清蒸龙趸亦都系最快沽清
,小妹也只能吃到少少滑溜鱼肉。西冷牛扒,肉味浓郁,有嚼劲
。烧羊架,肉质软嫩
,羊膻味唔太重。陈皮姜丝蒸鲍鱼,大大只,非常软腍爽脆
。鲍鱼豆腐,食完仲想食
。咸蛋黄蟹粥,好够咸蛋黄味
,食完好温暖。鲍鱼粒荷叶饭,材料丰富,饭够入味
。仲有好多款菜式如炒上海回锅肉、冬菇扒时蔬、烧乳鸽、猪颈肉、烧味、天妇罗等等未试呢⋯⋯
香煎鹅肝伴薯蓉红莓酱
烧羊架
咸蛋黄蟹粥
炒上海回锅肉
天妇罗

剌身寿司
刺身肥美新鲜
,有四款:三文鱼、吞拿鱼、八爪鱼及鲷鱼。至于寿司,款式颇多元化,较大路嘅有三文鱼、鲷鱼、玻璃虾、仿鲍鱼等寿司。虽然旧饭团太实
,但饀料好唔错
,尤其系炸蚝卷,食到酥脆嘅浓味蚝
。炸虾卷、鳗鱼寿司、火炙鹅肝寿司等都好好食
。最有特色系香煎鲍鱼香芒酱墨汁加州卷,加州卷上加上爽口鲍鱼,再配以甜甜的香芒酱,口感多层次

香煎鲍鱼香芒酱墨汁加州卷

甜品
有外型讨好嘅紫薯杯子蛋糕
,细细个蛋糕仔,少甜够松软
,充满紫薯香甜味
,小妹一口气已吃下三个。北海道双重芝士蛋糕,芝士香浓幼滑
,比纽约芝士饼轻盈多了
。芝士挞,口感滑溜creamy
,挞皮香脆。榴梿汤圆,汤圆皮较厚,内饀有榴梿香
,算唔错。马卡龙、咖啡朱古力挞,认真甜到漏。Tiramisu,软滑油润
。其余甜品,味道一般,如粟子布甸、意大利奶冻、香草焗蛋白、椰汁亚奇籽荔枝布甸、柚子马令挞等。仲有木槺布甸、白朱古力云呢嗱芝士饼、班兰窝夫等多不胜数。Movenpick雪糕都有6款味道畀你拣,士多啤梨味太甜,千祈唔好拣🤫。热情果芒果雪葩味道太酸,让我恨错难返😖!

生果
估唔到有荔枝
,不过我哋无试。西瓜唔使讲一定甜。哈蜜瓜
,非常爽脆香甜
,食咗咁多间酒店buffet,从来未食过有香甜味,除了「Yamm」。同场亦供应青苹果、橙、梨、士多啤梨,梗有一款啱口味

荔枝

饮品
除咗餐饮每人一杯之外,自助饮品有蜜桃绿茶,味道较淡。Yamm自家制Fruit Punch较好饮。

生日有迷你蛋糕及香槟送,订座时接线小姐话只限生日𠮶个例拜先享有优惠。靓女同事月尾生日,无福消受添
。不过呢度嘅男侍应个个都好好人
,话蛋糕就无多,不过香槟有剰,可以送两杯畀我地呢,逗得我俩开心死
!无生日蛋糕唔紧要,呢度大把甜品,小妹即时创意大发,拣咗至靓紫薯cup cake,以士多啤梨作伴碟装饰,再问男侍应生取蜡烛一支,呢个mini birthday cake🎂够晒诚意❤️思,冧爆靓女同事呢

今晚我哋食得相当痛快
,有讲有笑,相机亦闪过不停呢
2018-07-05
庆祝纪念