2022-03-29
几年前系大陆食过酸菜鱼, 一试难忘, 香港食唔番. 听讲酸菜鱼起源于重庆. 近年香港兴起酸菜鱼. 早期有餐厅译做 Sauerkraut Fish, 几有趣. Sauerkraut 其实系德文嚟, 解酸椰菜. 应该就系放喺咸猪手侧边嘅配菜. 另一间酸菜鱼舖厨十三就系用Sauerkraut Fish. 而家好多餐厅译 Boiled Fish with Pickled Gabbage.食过十二味好几次, 未必系超水准, 但可以令你“回味” 大陆食过嘅味道. 🍽 今日嚟食午餐, 解下隐. 餐厅架步好似返咗大陆. 冇餐牌, 手机落单. 另外提供口罩套, 抵赞!小食: 木耳. 今日一般般.餐饮: 可乐, $5+酸菜鱼到了! 以一人分量嘅午餐嚟讲都几大锅. 跟白饭.🥣 汤, 系酸菜鱼嘅灵魂. 天椒花椒酸菜闻落好香, 亦俾到足够味道落鱼到, 配合得天衣无缝. 可惜, 我钟意饮汤, 而斋饮汤偏酸, 浸饭食亦都偏酸. 鱼与熊掌, 不可兼得.🐟 鱼: 肉滑, 少骨, 实净. 份量十足. 听讲系鲈鱼. 我觉得好适合整酸菜鱼. 食落香口. 少麻而不太辣. 掂㖞!总结一下: 此前试过好几间酸菜鱼. 最后只系番食十
小食: 木耳. 今日一般般.
餐饮: 可乐, $5+
酸菜鱼到了! 以一人分量嘅午餐嚟讲都几大锅. 跟白饭.
总结一下: 此前试过好几间酸菜鱼. 最后只系番食十二味. 解隐首选. 鱼同酸菜汤配合得好好, 就系浄饮偏酸. 午餐性价比几甚高. 晚市散叫都唔算贵, 只系份量多, 要人多先食到.