2017-09-27
总店在湾仔, 近来鲗鱼涌开咗新分店, 响公司不到5分钟步行距离, 当然要一试!据说未到12点食lunch时间已经要排队, 我… 拎咗张#1飞, 都系等左两分钟左右。嘻嘻~一行二人叫咗两份午餐:午1: 自家制叉烧日本滑蛋饭嚟旺记都系为咗食佢, 叉烧有肥有瘦, 仲一D都唔韧; 滑蛋仲有少少流质而且好滑, 份量多, 够cover哂成碟饭; 旺记秘制甜豉油有点睛效果, 因为真系好甜, 带起咗叉烧味~ 不过就落重手咗, 食到最后唔够饭捞~午5: 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉特浓蕃茄汤真系冇呃人! 连蕃茄蓉都有, 而且都好大碗; 仲有碟4.3牛奶炒日本鸡蛋(好滑好香)配鲜牛油麦包厚多士(欣赏佢用麦包够健康), 份量足!随餐仲有饮品, 当然要试试本地丝袜奶茶~ 望住奶茶由「丝袜sieve」流出嚟, 好治愈!大家要食到咁特别嘅滑蛋叉烧饭, 记得早D齐人入座啦!
据说未到12点食lunch时间已经要排队, 我… 拎咗张#1飞, 都系等左两分钟左右。 嘻嘻~
一行二人叫咗两份午餐:
午1: 自家制叉烧日本滑蛋饭 嚟旺记都系为咗食佢, 叉烧有肥有瘦, 仲一D都唔韧; 滑蛋仲有少少流质而且好滑, 份量多, 够cover哂成碟饭; 旺记秘制甜豉油有点睛效果, 因为真系好甜, 带起咗叉烧味~ 不过就落重手咗, 食到最后唔够饭捞~
午5: 特浓蕃茄汤午餐肉粒通粉 特浓蕃茄汤真系冇呃人! 连蕃茄蓉都有, 而且都好大碗; 仲有碟4.3牛奶炒日本鸡蛋(好滑好香)配鲜牛油麦包厚多士(欣赏佢用麦包够健康), 份量足!
随餐仲有饮品, 当然要试试本地丝袜奶茶~ 望住奶茶由「丝袜sieve」流出嚟, 好治愈! 大家要食到咁特别嘅滑蛋叉烧饭, 记得早D齐人入座啦!