介绍返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 日本嘢 在观塘 🇯🇵。丼瀛 J City。中海日升中心1楼B号舖。蟹籽虾胶豆腐丸 Crab Roe & Minced Shrimp in Tofu 。HKD48 + 10%原只鱿鱼。HKD98 + 10%天龙卷 Deep Fried Shrimp Sushi Roll。HKD98 + 10%杂锦天妇罗 Assorted Tempura 。HKD78 + 10%时令贝类刺身盛 Seasonal Shellfish & Fish Sashimi Platter原条象拔蚌。矶煮鲍鱼。时令鱼刺身2款。剑鱼腩。三文鱼腩 (鱼刺身各2片)Geoduck。Abalone。Seasonal Fish。Kajiki Belly。Salmon Belly @ 2 pcs each。HKD528 + 10%清酒煮蚬 Boiled Clarm In Sake Soup。HKD88 + 10%松票蟹肉赤虾海胆帆立贝丼Pine Leaf Crab。Shrimp。Sea Urchin。Scallop Sashimi Bowl。HKD168 + 10%🤫 唔知大家多唔多去呢个中海日升中心食嘢嘅
介绍返💁🏻‍♀️

🇯🇵 日本嘢 在观塘 🇯🇵
。丼瀛 J City
。中海日升中心1楼B号舖

。HKD48 + 10%

原只鱿鱼
。HKD98 + 10%

。HKD98 + 10%

杂锦天妇罗 Assorted Tempura
。HKD78 + 10%

原条象拔蚌。矶煮鲍鱼。时令鱼刺身2款。
剑鱼腩。三文鱼腩 (鱼刺身各2片)
。HKD528 + 10%

。HKD88 + 10%

松票蟹肉赤虾海胆帆立贝丼
。HKD168 + 10%

🤫 唔知大家多唔多去呢个中海日升中心食嘢嘅呢..近排多咗约观塘嘅朋友仔食饭先feel到呢幢大厦都有好多卧虎藏龙嘅餐厅个㖞..今次同朋友仔就翻兜咗好食又抵玩嘅丼瀛
🤫 我哋两个横扫咗餐厅Menu好一阵..喂..好鬼多嘢都想食㖞..点算好..为免眼阔肚窄..我哋决定主打食𠮶啲小食类然后再加一个丼饭..咁样应该唔会做大嘥鬼啦挂
🤫 等我先介绍一下我都系第一次食嘅虾胶豆腐丸..豆腐丸大大粒有成四粒咁多..炸得干身..有外脆内软嘅感觉..有啲似豆腐卜包左虾胶同蟹籽咁样..味道唔算太浓..绝对系Appetiser嘅首选
🤫 然后我哋分别叫咗一个天龙卷同埋一份杂锦天妇罗..天龙卷大大件又系有四件..材料丰富...综合咗火炙三文鱼嘅软滑同天妇罗虾嘅香脆..再加埋清爽嘅青瓜丝然后面头就有少少辣嘅沙律酱同三文鱼子..成个口感相当唔错..至于杂锦天妇罗抵食㖞..有三只大虾一嚿大大嚿嘅南瓜一嚿冬菇同茄子..师傅手势非常之唔错..炸皮唔厚..而且唔会油冧冧..多多都食得落
🤫 之后就到重头戏嚟啦..刺身盛嘅象拔蚌虽然唔算好大只但系胜在非常之爽甜..差啲要同朋友仔争食..然后两款白身鱼刺身同剑鱼腩三文鱼腩都非常之厚切仲好鬼新鲜甜美..矶煮鲍鱼又估唔到咁爽口咁入味㖞
🤫 另外原只嘅鱿鱼烧得好香呀..而且真系好难先至可以煮到啱啱熟又一啲都唔靭..连平时唔多钟意食鱿鱼嘅我都队咗半只啊🤭..再嚟清酒煮蚬亦都系另一个推介..清酒好香浓..虽然啲蚬唔算大只..但系份量绝对足够..两个人一边吹水一边搣只蚬出嚟食都几过瘾..朋友就最钟意佢哋垫咗啲水晶粉..吸晒啲汤汁..一条都冇剩返俾我食🤪
🤫 最后打大佬..鱼生丼有一大粒帆立贝..份量充足嘅蟹肉..鲜甜嘅海胆..两只大大只嘅赤虾..仲有好多粒三文鱼籽添啊..喂呀..咁好𩠌我会食晒啲饭㗎嘛
🤫 最后嘅最后..原来个刺身盛仲包咗一煲汤..上枱嘅时候个心谂紧点解个汤咁清嘅..饮咗啖先知大有来头..好清甜嘅味道啊..原来个汤除咗有黄芽白野菌..应该仲有象拔蚌入边部份嘅肉煲成..唔怪得知咁鲜甜啦
🤫 好啦好啦..终于都介绍晒所有嘢食啦..其实最想最想讲嘅系..餐厅除咗系深黄非常值得支持之外..其实佢哋嘅服务真系几唔错..侍应姐姐除咗好有礼貌之外..都会周不时加吓热茶问吓我哋食物嘅质素..又会提我地可以个汤最后先至上..知道我哋想食象拔蚌刺身就好醒目咁样话我哋知其实刺身盛仲抵玩..我已经系第二次食丼瀛架啦..我会继续翻兜㗎🫶🏻
🤫 黄色经济圈
。。
翻兜指数:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5个🙆🏻‍♀️为翻兜爆灯)

💮已翻兜次数:2次💮
。。