2023-02-13 1804 浏览
话说东涌 Sheraton 住一晚包餐饮,琴晚已经用咗一大截食自助餐,今日食埋个 lunch 就松人。瞓醒觉交完锁匙就直上喺顶楼嘅 Sunset Grill,可能闲日关系成间餐厅得几枱客,我被安排坐靠窗一张枱。餐厅一大卖点就系个海景,又唔系多人,有靠窗嘅枱都好应该。不过海景就有分等级嘅,始终中环尖咀一带嘅海景最正,东涌呢边烂溶溶咁就冇乜好睇。有人话睇飞机升降好有趣,唔明飞机升降有乜好睇,以前启德都睇唔少啦,𠮶啲仲更加有趣。未点餐之前睇吓有咩 cocktail 先。仔细研究之下拣咗 Honey Old Fashioned,系 bourbon base 嘅 cocktail,上面放一旧类似蜂巢形状嘅蜜糖味脆糖。我问个菲律宾籍侍应 Harry 点玩呢件嘢,应该等佢自己溶定直接拎起嚟食,佢话细细啖咬一吓再呷一啖酒咁样。又几得意,咁就啱,饮 cocktail 呢啲都系贪得意啫。到点餐时我想食羊扒,但 Harry 竟然话冇货,佢赖带位个同事冇话我知。有冇搞错,咁大间餐厅羊扒都冇,系咪冇钱找货数呀?事但啦,我又冇话要追究责任,边个唔记得讲唔系重点。冇羊就食牛啦,叫咗个 ribeye 五成熟。Harr

到点餐时我想食羊扒,但 Harry 竟然话冇货,佢赖带位个同事冇话我知。有冇搞错,咁大间餐厅羊扒都冇,系咪冇钱找货数呀?事但啦,我又冇话要追究责任,边个唔记得讲唔系重点。冇羊就食牛啦,叫咗个 ribeye 五成熟。Harry 问五成咁生?我话你认为唔好咩?佢话唔系,不过出嚟如果我嫌太生可以叫厨司再煎一煎。一于咁话啦。

我心谂,五成都话生咁奇?又唔系三成。我通常叫五成出到嚟都差唔多七成,如果叫七成就多数变九成。我谂系咪厨房备餐时会将啲牛扒煎定底面先,到有人叫再落镬煎热佢,所以五成难控制?唔知。

拣酱汁时见到有 chimichurri,未试过,问Harry 系咩嚟。佢话系南美发明嘅,厨司见南美人成日食肉,佢哋发明配搭肉嘅酱汁应该有佢道理,所以引入咗。系 olive oil 底加蔬菜同 herbs,唔辣。好,试吓佢。

到上枱时 Harry 见我曾经犹豫紧拣 chimichurri 定 blue cheese sauce,结果佢俾晒两样我。

块扒肉质几好,嫩滑有咬口,大部分都俾到五成我,系有一细边煎耐咗变咗7成,算啦,都收货啦。

如我所料,blue cheese 点肉太抢,点薯仔就十分夹。所以啲肉都系集中点 chimichurri,的确唔抢之余仲提升个肉味,记住佢先。

其实琴晚𠮶餐仲未饱完,又唔系太好甜品,叫杯咖啡消消腻刚刚好。

今餐埋单七百几。

整体嚟讲,间餐厅冇雷公咁远,海景冇睇头,服务一般,但价钱同市区中环湾仔尖沙咀睇齐,唔减吓价唔会拣佢。