Happy Friday 就紧系要揾个好地方食返餐好,而我作为一个Cafe Lover❤️,见到有间新开既Cafe,OpenRice comment 都唔错,就Book枱试试!大家都知道旺角既Cafe多不胜数,但质素如何大家都有目共睹!今次呢间Little Fresh 真系令我刮目相看!首先讲下个环境,餐枱同凳都系以蓝色为主,加埋蓝天白云既天花,同埋餐厅既大玻璃窗,真系几靓,日头果阵系度饮返杯咖啡应该几正!Menu既选择都几多,由餐汤,沙律,小食,意粉,意大利饭,主菜,甜品,饮品一应俱全!饮品仲有cocktail, mojito选择!餐汤我地叫左2款,小贝柱海鲜汤,周打蚬肉忌廉汤!Little Fresh既汤绝对真系材实料,唔系罐头汤黎架!小贝柱忌廉汤虾味好香好浓,仲有一只虾同埋青口,虾仲好细心剥埋壳!周打蚬肉汤用既系新鲜蚬肉,一般饮既忌廉汤都系比较结身,呢度既唔会好结,但忌廉味都好香,仲有萝卜粒同其他香料,好味!汤会配埋蒜蓉包,脆卜卜,好食!哗哗哗,著火呀!呢个究竟系咩黎呢?店员上菜果阵会点著上面既Rosemary...为左保持神秘感我决定唔打开佢,等大家自己去试试!🤩跟住就到主菜出场

汤会配埋蒜蓉包,脆卜卜,好食!
周打蚬肉忌廉汤/  小贝柱海鲜汤

蒜蓉包

哗哗哗,著火呀!呢个究竟系咩黎呢?

跟住就到主菜出场,今日唔食牛朳,改食羊架,羊架煮到7成熟,唔会太膻,个酱整得好好味!配左薯蓉同埋茄子🍆天妇罗,薯蓉唔系开粉架,仲食到粒粒薯仔!茄子天妇罗唔会好油,几好食!
法式香草烧羊架配柠檬薄荷酱

除左羊架,我地仲叫左个意大利饭,个饭软硬度岩岩好,南瓜汁入面带左d蟹味,认真唔错!
南瓜汁烩牛油蟹肉芝麻菜意大利饭

之后就到饮品啦!我地叫左2杯沙冰,一杯系罗勒士多啤梨,一杯系迷迭香芒果菠萝,呢度既厨师好识得运用新鲜既香草加入埋食物里面,个人好推介芒果菠萝沙冰,味道好fresh,饮落去仲有阵阵rosemary 味,好特别!
罗勒士多啤梨沙冰
迷迭香芒果菠萝沙冰

最后就系甜品啦,我地叫左Apple crumble ,呢度系用铁板上,用焦糖炒香左苹果之后再加入花生及牛油饼碎,比平时食开既apple crumble 较香!
自家制苹果金宝

如题,我诚实推介大家一定要试下呢间文青Cafe,系旺角区黎讲价钱同其他Cafe差唔多,但真系超水准!

2019-04-26
周打蚬肉忌廉汤/  小贝柱海鲜汤