2016-04-24 272 浏览
今日男朋友就话带我嚟诺士佛壹食好野,我就问足佢成日~「吓?!你带我去饮野呀?你咁熟路熟行以前成日去啦实系-_-#」终于嘈足成日,佢就带咗我去系诺士佛台1号嘅大厦。系䢂到个时仲笑笑口咁话「傻妹!我带你去食韩国野呀kakaka!」吓足小妹一日~算佢有小小心思惊喜啦!一出䢂就见到「暴风吸入」呢个大名,好特别嘅名呢@@ 原来系韩国人开嘅餐厅嚟,个场都好大下咖,楼底又够哂高!位置好阔落,坐得够舒服。店家全部请嘅都系韩国人,唔讲真系以为自己去咗韩国呀!佢地呢到有个几抵食嘅二人set,但男朋友带我嚟,我就梗系唔客气啦!要咗特级牛肉眼,特级五花腩,海鲜韭菜饼同埋烤虾。仲叫咗支米酒!一嚟就会每人比一个好似便当盒咁嘅野,里面有一啲腌制嘅酸瓜,好爽口又新鲜。另外有几种用嚟点烧肉嘅酱料,有烧肉汁,咖哩盐同芥末,几特别。另外仲有腌洋葱,食法真系跟足韩国传统呢!佢地嘅配料超级丰富!我地点完餐,侍应就会过嚟放好配料落铁板到。呢到用嘅系长方型铁板,向其中一边斜小小,等啲油唔会留咗系铁版痴住食物。配料包括咗鸡脾菇,南瓜,洋葱,菠萝,仲有薯仔。有一样好特别嘅系佢地会用打一只蛋落个厚洋葱圈到,再加上芝士放系到烧,做成蛋饼,
今日男朋友就话带我嚟诺士佛壹食好野,我就问足佢成日~

终于嘈足成日,佢就带咗我去系诺士佛台1号嘅大厦。

系䢂到个时仲笑笑口咁话

「傻妹!我带你去食韩国野呀kakaka!」

吓足小妹一日~算佢有小小心思惊喜啦!
一出䢂就见到「暴风吸入」呢个大名,好特别嘅名呢@@
店家全部请嘅都系韩国人,唔讲真系以为自己去咗韩国呀!

另外仲有腌洋葱,食法真系跟足韩国传统呢!

佢地嘅配料超级丰富!
我地点完餐,侍应就会过嚟放好配料落铁板到。
配料包括咗鸡脾菇,南瓜,洋葱,菠萝,仲有薯仔。
有一样好特别嘅系佢地会用打一只蛋落个厚洋葱圈到,再加上芝士放系到烧,做成蛋饼,好特别!
另外泡菜有两种,有最普通嘅辣泡菜,另外嘅系辣韭菜。
两种泡菜都好新鲜,咬落好爽口。唔会太辣,好明显系就咗香港人嘅口味,酸酸辣辣咁好开胃。

我地全程都唔使自己落手烧野食,侍应会好细心。
经常过嚟睇下我地食成点,逐样食物帮我地烧好再放上铁板上嘅架等我地慢慢食。
佢地见到我地食完泡菜,仲会不断系咁加比我地,超级细心!

首先烧嘅系特级牛肉眼
肉眼份量两个人分岩岩好,一路烧,侍应会帮我地剪成细细旧。
佢地烧得好专业咖,会拎住火枪烧到着哂火,烧到啲肉外面好焦香,又有火口!
牛肉肉味浓郁,烧嘅过程锁住咗肉汁,唔会韧。
肉质粉嫩,带有小小嘅脂肪,有淡淡嘅油香系口中!
用生菜包住其他配料一齐食非常夹,而且又健康啲,无咁热气!
然后嚟嘅系特级五花腩
继续食残废餐xd同样侍应帮我地剪好细细旧会。
五花腩脂肪比肉眼多,但因为用咗猛火烧,会逼出油脂。
五花腩嘅皮同脂肪位会烧得好香脆,一啲都唔肥。而且肉味好香,我觉得好食过牛仲!

烤虾

一份有四只,虾大只又厚肉。
原来会配埋牛油嚟烧嘅系,加咗牛油好香,更加带出虾嘅鲜味。
烧到咁上下,佢地会切开虾头同虾身,将虾头都烧得香脆。
食落有小小虾膏,虾头已经烧到好脆,又有膏嘅甘香,好正!
虾身肉质弹牙,啖啖肉,肉身唔会痴壳!

仲有嘅就系海鲜韭菜饼
好大个,分咗八件。用咗大量嘅韭菜,而海鲜就系虾。
呢个饼外面烧得好香脆,内里就比较烟韧。
唔会食到成口都系粉,配埋附上嘅酱料更加好食。
不过都几大份,建议四个人share会比较好。

原来仲会送一个辣豆腐汤
汤热辣辣,味道几鲜甜,唔会太辣。
用嚟送饭嘅话真系无得输,不过太多野食,我地就咁饮,但都已经好正!

米酒
都系循例用上铁碗盛住饮,冰冻解渴!
甜甜地几易入口,食韩国野必备啦!
我地两个都中意饮酒麻xd xd
无估到呢一间韩国野会咁好食,一嚟服务又好,又坐得舒服!
其实我地个日仲见到江美仪系到食呀!好明显呢到嘅出品有番咁上下啦!
我地食得咁丰富,都系八百左右,价钱都好合理。
2016-04-26