2010-02-24
好耐之前已经想去ZAK , 生日夜女友一早神神秘秘订好枱,带我嚟食餐好既。^^女友话原本订左室外,但系今日系2010年最冻既一日,所以ZAKS 都无安排室外位,俾我地坐二楼既对窗位。枱面一早READY好爉烛,NICE 。CANDLE NIGHT DINNER WINDOW SIDE,WOW SO 浪漫。睇一睇餐牌,噢...好多英文字,咁唯有识咩字就点咩啦。食西餐,都预左佢野食大份,两口子都唔敢点咁多野食, MINI BABY BACK RIBS 系必点菜,所以叫多两样,一个沙律, 一个意粉。提醒大家,每样食物应分开点菜,如果唔系会一次过上,又唔知食边样好,又大份食唔晒。Caesar Salard with Chicken ($100)好大碟,仲有好大粒的面包粒,脆卜卜。鸡肉有黑椒粒调味,不错。Mini Baby Back Ribs ($110)成只乳猪仔咁大只,好多肉,而且肉好腍,不过酱汁就好甜。佢话系bbq汁,但我觉得似茄汁。Fettucinui Carbonara ($105)忌廉汁,很creamy,放入口都浆住左,很腻,食左之前两样,搞到食几啖都食唔落,结果净左半碟。Chocol
Mini Baby Back Ribs ($110)
Fettucinui Carbonara ($105)
Chocolate Pudding ($55)
原来女友订位时预先留了甜品,仲请店员在碟边写上"happy birthday"同我的名字。订位时店员吩咐只要清了枱面,即表示可以上甜品。甜品突然来到,因之前隔离枱出现将甜品上错第二张枱,我起初以为又上错枱,撒手柠头。之后女友示意望下只碟,才知道这惊喜,还点起蜡烛。店员亦自动帮我地影相,服务很好。上完心太软窗外即刻有迪士尼烟火,非常浪漫。
这招牌甜品不是外面的心太软,一切开没有朱古力浆涌出。不过朱古力浆已在蛋糕外围,蛋糕比较湿。
食完,去左换船票。刚好消费400元,换了两张船票回中环。