2015-12-01
嚟小甜谷,喺因为早前晌网上见到食友上载咗佢哋嘅原个菠萝果汁,姑勿论好唔好饮,其实都几吸晴,好有卓头,而果汁中,菠萝汁更喺小弟心水之一,所以,点都要拉埋老友一齐嚟试试先 。店内以雅致嘅小圆枱为主,配合一啲墙画,柔和嘅灯光,务求营造出一种悠闲气息。由于只有极少量方枱可拍埋一齐整合,所以,较合适情侣或两三人嚟聚聚。不过,地方所限,兼摆放唔少餐枱,整体感觉仲喺觉得有点乱 ,可能啲枱椅摆位需要执一执,让感觉好啲,侍应传菜都流畅啲。餐牌几页大纸印备晒,有餐汤、沙律、主菜、意粉、意大利饭、甜品及饮品,晌铜锣湾区而言,仲要喺地铺,定价颇为合理。饮品方面,一早已瞄定啲果汁类,所以,其他嘅咖啡、朱古力特饮、特色沙冰、精品茶……等等,都喺望两望,不过,又确喺颇多选择,而且,甚具特色,好啱贪新鲜,又想试新嘢嘅年轻人 。 鲜榨神奇西瓜汁 $35 与其叫鲜榨,不如改为鲜搅,唔单止原个奉客,内里嘅喺鲜西瓜汁连果蓉,因为原个果肉打成,唔喺单单榨汁,入口带点清凉,久唔久又啜到果肉,如果再冻啲就更加透心凉,尤其依家都11月中,外边仲有少少闷热。 鲜榨神奇菠萝汁 $55 同样神奇在于唔喺单单菠萝汁咁简单,汁
同样神奇在于唔喺单单菠萝汁咁简单,汁内连埋果蓉,几鲜甜,一大个原个菠萝做,份量足好襟饮。不过,缺点喺唔够冻 ,见佢大批放入冻柜雪,不过,菠萝皮厚,雪冻佢唔容易,不妨考虑放入冰柜,依家秋凉都勉强可以,夏天如果唔够冻真喺差好远。此外,菠萝面嘅边皮有啲瘀黑,卖相唔好睇,事后向店方反映,店长话每个神奇菠萝汁即日鲜榨,菠萝壳亦唔会翻用,因为制作需时,为应付供应,有少部份会预先做定,所以,可能因此影响外观,故依点之上需要谂计改善。
今晚最喜爱菜式非依道意大利饭莫属,饭粒烟韧有咬口,煮得好入味,而且,有少少唔同嘅香料香味,饭内更混有唔少牛肝菌同鸭腿肉,口感非常丰富,至于饭面嘅鹅肝,煎嘅火喉拿捏准绳,油润甘香,味道丰腴,超正 。
对比个意大利饭,个墨鱼汁意大利面就较为失色啲,其实个面煮得柔韧度啱啱好,只喺略嫌油咗啲,但最败笔喺件珍宝带子煮得过火,失却应有嘅爽弹口感,咬落比较实净 。无论个意大利饭,抑或个意大利面,都较外间常见嘅份量多,我哋两个主菜都够3个人食,况且,嚟得小甜谷梗要留肚食甜点。
佢哋嘅窝夫以脆身为主,喺另一种口感,有别一般外脆内绵嘅情况,所以,其实成件都好脆身,内里唔绵密,啱唔啱食就视乎个人喜好,唯欠蛋香;新鲜果酱就唔见有,取而代之喺窝夫面上有一小片蜂巢,为个窝夫增一增值,云呢嗱雪糕球好香滑,榛子碎亦好香脆,只喺奇怪点解一底窝夫会喺三件 ,唔喺两件,又唔喺四件,哈哈,忘记揾店员查询添!
依道甜品真喺颇得意,笃落去软软绵绵真喺几似梳乎厘,切开又滑滑溜溜咁,蛋味唔喺好重,重质感 ,配自家制焦糖浆食,其实可加多一、两款糖浆俾客拣,如朱古力浆、枫糖浆作为增值服选择。实在觉得得意,所以都请教店长点整,当然佢唔会透露晒俾我知,但大概喺以面包砖浸透蛋浆再焗,唔怪得名字加上「法式」、「多士」一词啦 !