2022-10-05
香港有好多豆腐豆浆类嘅铺头,今次介绍依间「SOYmart by 豆乳狂人」有3间铺,分别位于沙田河畔花园,乐富同荃湾海之恋,今日就去乐富食!餐牌款式多花多眼乱,最后都系由女朋友揸主意叫左几样野食。饮品 // 7°6特浓豆乳系列「鲜芋泥豆乳」,本身豆浆唔带带甜味,芋泥有少少甜,再加上芋泥实左太多,要用力揽先揽得匀非常足料。「桃胶豆乳」,桃胶话哂都系平民燕窝,就咁望落去桃胶都占成半支,饮落口之后每啖都系桃胶,饮到尾仲有啲系底,加上真无糖咁济,系女士必选!热食「牛油果🥑鳗鱼玉子粢饭」,件粢饭比出面买啲大件啲,食落口非常足料,我同女朋友一人一半都够。「特浓芝士酱娟豆腐」,制造方法将外表炸到脆卜卜,食落入面非常嫩滑,直头系外脆内软,同埋中和返芝士酱个浓味!甜品「多芒小丸子」,就咁见到啲芒果肉多到成碗都系,真系食到每啖豆腐花都有芒果肉,名副其实仲真系多芒🥭!「榴梿奶盖豆花」,用左马来西亚D24蓉,再加上浓厚嘅奶盖,之后同捞匀豆腐花,口感一流!到评分方面,总分5分入面有4分!真系好正,颠覆对黄豆食品嘅认知同食法
饮品 // 7°6特浓豆乳系列
热食