2024-03-18
周末同朋友去咗郊外行山,天气好好,心情都特别舒畅。行完山之后,大家都肚饿难耐,于是就决定去附近揾间餐厅食晏。我哋行咗阵,就见到豆腐花店。我哋之前都听过呢间店嘅口碑唔错,所以就决定入去试吓。我哋叫咗几碗豆腐花,分别系原味、黑芝麻味同埋姜汁味。豆腐花一上枱,我哋就已经忍唔住哗咗一声。豆腐花真系超级滑,入口即溶,好似食紧云朵咁。豆香味亦都好浓郁,食落去好有口感。我个人最钟意系黑芝麻味豆腐花,芝麻味好浓郁,每一啖都食到满满嘅黑芝麻,仲有少少甜,正!姜汁味豆腐花都唔错,姜味好够,食落去好温暖。除咗豆腐花之外,我哋仲叫咗煎酿三宝、鱼蛋同烧卖。煎酿三宝炸得好脆,入面嘅馅料亦都好足料。鱼蛋弹牙,鱼味浓郁。烧卖外皮松软,内里鱼肉鲜美。总括嚟讲,我哋对呢间餐厅嘅食物都非常满意。豆腐花真系超级美味,煎酿三宝、鱼蛋同烧卖都做得非常好。如果你钟意食豆腐花,或者想试吓新口味,呢间餐厅绝对值得一试!