2009-03-13
这间店铺一点也不起眼,在小巷的一角,但却生意不绝!我记得妈妈告诉我这里出名的是豆花和豆浆,于是便试试。睇下佢有冇料到~店铺细小,内里全是制造豆花豆浆的机器和弄糖水的炉具,所以大部份人只好外卖回家吃。你数尽也只有4至5个位让你堂食,本人因为不爱使用太多发泡胶制品,所以就算站在外面吃也要堂食!饮过它的豆浆,几好豆味~~好味~~ 果然够新鲜!我饮的时候还是热的,应该刚弄好不久。饮完好饱架~~ 甜度刚好~~ 豆味完全出到黎,果然真材实料!食过佢既豆腐花,豆腐花不会太热,刚好可以进食。首先眼见佢真系好大碗! $6 就成个汤碗咁大,食到我和朋友们也说"够了, 太饱"~但因为太好食既关系,我地最后都系食哂,早知咁大碗,就唔好一人一碗啦... share 左每人都系3蚊,抵到冇得再抵!我用spoon 界一界D 豆花,拎起,见到好滑㖞~ 食落口,哗!够滑! 有豆味!不会太甜,正!果然有料到!我觉得好食过亚婆豆腐花啦! 老板好好,佢会问你加唔加黄糖落豆花度,佢话落左好食D~ 咁我跟住就见佢加左成个spoon 咁多,我当时好惊又会大甜,会唔会好似亚婆豆花咁,甜味盖过豆味呢? 答案系唔会架~~! 呢度真系好
食过佢既豆腐花,豆腐花不会太热,刚好可以进食。
答案系唔会架~~! 呢度真系好有豆味~~! 又滑~~ I like it~! 但系我个friend 话澳门那些更好吃~ 唔知系唔系啦~ 迟D 可以就去试下啦~ 不过香港黎讲,呢度系最好食!
以后经过要试佢其他中式糖水,因为我一边食,老板一边卖出很多糖水,同豆花一样受欢迎。
另外,你想豆花沟咩野中式糖水都得架~! 有芝麻糊、绿豆沙、红豆沙、蕃薯糖水,只系$7 咋~! (唔记得哂, 好似仲有其他糊)
我强烈推介 **幸运豆花**!