2019-04-01
前一个礼拜六去咗呢一间日本丼饭店谂住出完花红之后豪一豪佢。食个好少少嘅饭。呢一度铺头细细,但系就好有日本饭店嘅风味,甚至天花都关门左日本嘅装饰物。好似去咗日本大阪咁饭嘅种类亦都好多好多,我见到呢一个海胆饭已经爱上左,就即刻叫咗一个嚟食。呢个云丹丼$288,里面有三款海胆,有最少的原版嘅韩国海胆,有中型的日本嘅马粪海胆,同埋最大片的加拿大海胆。真系成碗都系海胆嚟。而且仲有两个餐前开胃菜,腌墨鱼仔同埋柚子醋配鸭胸沙律。店员仲推介左呢只苹果酒比我饮$48一杯,酒精味道唔算太强,有甜甜嘅淡淡的苹果味,钟意甜同埋唔太浓酒精味道嘅朋友一定会钟意。个海胆饭我瞓咗三个阶段去食,第一个阶段就系当刺身咁样食,我试晒三只海胆嘅味道,韩国海胆味道带点唔会太甜,日本海胆就带少少苦味同埋甜味会多啲,而加拿大海胆就系甜味最高,而且冇苦味嘅,咁就睇下你钟意食边一款味道嘅海胆,而我就比较钟意日本海胆。第二阶段我就将啲海胆连埋啲饭包落紫菜度食,紫菜唔系我哋一般喺香港买到嘅紫菜,应该系日本嘅紫菜礼,味道比较浓郁同埋质地比较厚身,白饭方面煮到好软熟,当军舰咁样食好好味。到第三个阶段我就留咗比较多嘅海胆同埋少少饭,就大啖大啖咁
到第三个阶段我就留咗比较多嘅海胆同埋少少饭,就大啖大啖咁样去将啲海胆当做𩠌咁样食,真系好邪恶但系又好享受。食完之后真系大大大满足,资产十分满意。