2021-09-25
2021年9月17日 星期五今日一放工就约左旧生食下午茶,仲迁就埋我返工既地点拣左筲箕湾既呢一间冰室食好快我哋就有位坐,再慢慢睇返餐牌,发现下午茶餐都有唔少野食,除咗一般嘅西多士同三文治之外,仲有港式粉面同焗猪扒饭添,价钱大部份都$50有找,包埋饮品,所以我哋决定每人叫一个餐,再加小食两个餐加埋两杯特饮同一份吉列鱼柳,总数都系$150,除返开每人$80都唔使,已经可以坐喺度慢慢叹个下午茶,都真系几抵首先嚟到嘅系我点嘅特饮,抹茶红豆特饮,红豆嘅部份差唔多占咗成杯嘅三分之一,每一粒都煮得好腍,配埋抹茶甜度适中,感觉似日式嘅宇治金时至于旧生就要左黑牛,系经典茶餐厅嘅饮品,冻冰冰嘅可乐上面加上朱古力雪糕,再捞埋一齐饮,虽然感觉好邪恶,但味道简直系绝配,大人小朋友都好钟意食物方面佢点咗鲜茄浓汁焗猪扒饭,嚟到嘅时候已经充满蕃茄嘅香味,佢仲话原来个饭系炒饭底,所以食落去更加香口同埋酱汁好浓郁,加埋溶溶地嘅芝士,味道更加丰富至于块猪扒唔算太韧,面积差唔多占左大半个焗饭,都算入味至于我当然点左茶餐厅下午茶嘅经典菜式,炸鸡髀配沙律,鸡髀炸到金黄色,一切开嘅时候d烟不断飘出嚟,热辣辣但里面既鸡肉仍然保持嫩滑
至于块猪扒唔算太韧,面积差唔多占左大半个焗饭,都算入味
至于我当然点左茶餐厅下午茶嘅经典菜式,炸鸡髀配沙律,鸡髀炸到金黄色,一切开嘅时候d烟不断飘出嚟,热辣辣但里面既鸡肉仍然保持嫩滑,而且份量都唔少,只鸡髀有成个拳头咁大,好大只
最后我哋仲share左个深海吉列鱼柳拼薯条,鱼柳同薯条都好松脆,炸完之后都唔觉有太多油,而且鱼柳上面嘅炸粉唔太厚,每啖都食到鱼肉,加埋沙律酱一齐食更加滋味