2023-07-23
香港Buffet 同semi-buffet都多,但Indian buffet就真系第一次试,做完gym后朋友带左我去何里活道嘅Jashan celebrating Indian cuisine 餐厅有沙发卡位选择,餐厅中间仲有张大长枱,闲日去时见到有公司gathering,去casual食饭或者聚会都好适合入座后餐厅会先送两款小食:Delhi Golgappa Shots 德里脆球,薄荷冻汤加脆球,先倒一半薄荷汁落个球到再成个摆入口食,最后饮埋另一半薄荷汁,辣辣地嘅开胃印度街头小食~DOSA 另外系师傅即场制作嘅DosaDosa系来自南印度嘅小食,用米浆和豆蓉煎成的薄煎饼,中间加入咖哩薯仔馅,餐厅再配上椰子酸辣酱同洋葱蕃茄酱两个option为Dosa 提升口感同flavour,感觉好适合做breakfast/lunch light mealBuffet 部份以lunch黎讲都几丰富,starter 都有两个mini session,另加hot dish, 甜品,餐厅会送上garlic naan作主食我试左佢哋嘅butter chicken,唔食得辣嘅我略嫌有啲辣不过够惹味,加上garl
入座后餐厅会先送两款小食:
DOSA
另外系师傅即场制作嘅Dosa
我试左佢哋嘅butter chicken,唔食得辣嘅我略嫌有啲辣不过够惹味,加上garlic naan啱啱好,但garlic naan可以再重牛油及蒜香味多啲~,另外我觉得佢哋最好系有大量沙律菜,同埋其他配料可以自己mix and match salad,好似我咁on diet都可以拣啲健康嘅黎食~
甜品方面选择唔算太多,两款甜品加新鲜水果 - 西瓜,而甜品方面我就觉得太甜唔系太啱口味~
总括而言系中环地带来讲,呢间餐厅就位于大馆对面,位置方便,食物质素亦颇高,适合平日返工lunch time过嚟~