2022-09-20 1367 浏览
次次出街食唔系日本野就西餐,有时侯都会想食中菜嘅,咁啱出开佐敦做野,今晚就一于约埋朋友一齐叹个中餐啦!嚟到星聚轩,呢度嘅装修比一般中菜馆企理,仲有两边卡位,我地四大一细坐得落,都算阔落👍🏻好喇,讲返野食先,今日人多少少,可以叫多个𩠌,但系我地一叫就唔只多两个𩠌,结果要咗五𩠌一汤😆首先讲下个龙皇杏白肺汤,肺汤呢回事,都系出街饮好,因为一谂起要洗就真系头痛,呢度嘅白肺汤,杏汁味出得嚟又唔会太浓,算易入口🥣然后就有星聚鸳鸯虾球,超级大嘅海虾分别用咗沙律芥末酱同柚子酱两款唔同口味嘅酱汁,只虾又大又爽口,正呀🍤再嚟就系黄金有米澳洲龙虾伴煎米粉,用上汤煮嘅约一斤四两重嘅澳洲龙虾再伴煎米粉,米粉吸收晒个上汤,非常入味,龙虾都算多肉🦞贵为食肉兽又点可以无肉呢,个秘制牛肋骨煮得入味之余又够淋,阿女今到lum lum脷🥩仲有个姬松茸辽参豆腐煲,呢个煲最惊喜嘅系个煲入面所有野都好好食,豆腐入味,辽参够淋,呢个煲系最快清晒嘅一个𩠌🍄呢个鲜支竹鱼腐浸时蔬,个鱼腐系呢度自家制嘅,出面一定食唔到,啲白菜又够新鲜,平均返晒全晚嘅𩠌菜🥬食完仲有桂花椰汁糕做甜品,又一个大满足嘅夜晚😋

食完仲有桂花椰汁糕做甜品,又一个大满足嘅夜晚😋