2016-01-11
提早幾日book咗枱,waitress都打咗2次電話來confirm,是日去到餐廳,都唔算多人,似乎得2-3枱,燈光昏暗,可能想營造浪漫氣氛,不過就過於冷清,maybe系因為長假之後的星期一的緣故吧~之前在網頁上都見到當季dinner set,於是乎同朋友都達成共識要試一試8-course set!Waitor亦都幾pro咁介紹D嘢食,我地開咗枝sparkling,然後便有幾款廚師特製麵包上來,麥香暖濃~waitress都好心提醒我地唔好食太多飽,因為個set真係好豐富!餐前小食,一個似蛋撻的甜品,裡面有些許海鮮,佐以青瓜,一口落肚,是為開胃~餐前小食之二,兩粒包裹黑豚肉的炸丸子,佐以沙律醬,是俏皮的感覺~course 1來咯~~~是沙律~名曰Sea Urchin and Russian Oscietra Caviar ~~裡面包含咗King crab,celeriac emulsion, tomato, avocado, lobster oil~~~ 我太鍾意蟹腳的鮮味,番茄的清新,還有幾款小物交織在一起的爽朗~ course 2 造型別緻的冷盤,Lobster and Mango
orange, star anise powder,金目鯛的魚背被炸成了厚厚的外殼~ 西式烹飪的另一個樂趣,或許就是擺盤的藝術吧,至此,我已經開始覺得有點飽脹,之前的麵包真不該食多
對我們傳統東方人來說真是一個欣賞不來的芝士味道! 或許也從另一個層面證明了大廚是個非常地道的西方廚人吧!
题外话/补充资料:
可以用Asia Miles